PARLAMENTARNA SKUPŠTINA NATO-a U POLJSKOJ: Gasovod ‘Sjeverni tok 2’ je rusko hibridno oružje

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da će u fokusu sastanka Savjeta NATO-Rusija 31. maja biti situacija u i oko Ukrajine i vojne aktivnosti u Evropi.

Na konferenciji za novinare u Varšavi gdje se održava proljećna sjednica Parlamentarne skupštine NATO, Stoltenberg je istakao da je “Rusija naš susjed”, prenijela je agencija Tass. “Rusija je tu da bi ostala tako da je potrebno da nastavimo da se angažujemo u dijalogu sa Rusijom i ove sedmice imaćemo novi sastanak Savjeta NATO-Rusija”, rekao je šef NATO.

Stoltenberg je rekao i da se na zasjedanju u Varšavi razgovaralo, između ostalog, “kako NATO da spoji zastrašivanje i politički dijalog sa Rusijom”. “Savjet NATO-Rusija je način da se dotaknu mnoga pitanja, uključujući vojnu transparentnost, umanjenje rizika i, takođe, Ukrajina”, dodao je on.

Stoltenberg je rekao da se Rusija miješa u demokratske procese u drugim zemljama, kao što su sajbernapadi, prenijela je agencija AP. On je pozvao Rusiju da preuzme odgovornost za obaranje malezijskog aviona iznad Ukrajine 2014. godine.

Ruska strana će, kako se očekuje, da postavi pitanje u vezi vojne vežbe NATO, najveće u poslije hladnoratovskom periodu, planirane na jesen u Norveškoj. U vojnoj vežbi učestvovaće više od 40.000 pripadnika NATO i partnerskih zemalja.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki danas je na proljećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO rekao da je planirani ruski gasovod Sjeverni tok 2 “novo hibridno oružje”, koje Moskva želi da upotrijebi da potkopa NATO i EU. Sjeverni tok 2 je “otrovna pilula za evropsku bezbjednost”, upozorio je poljski premijer.

SAD i neke članice EU dijele kritički stav Poljske prema tom projektu, i upozoravaju da bi to moglo da da Moskvi širu moć u zapadnoj Evropi, navela je američka agencija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj