ČAVUŠOGLU O ODNOSIMA SA SJEDINJENIM DRŽAVAMA! Narod nam govori: Zatvorite bazu Indžirlik

Ankara bi mogla zatvoriti vazduhoplovnu bazu SAD-a “Indžirlik” zbog neprijateljske politike Vašingtona, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

– Pokušavamo da poboljšamo odnose sa SAD-om. Da bi se oni normalizovali, SAD treba da preduzmu korake po pitanju Manbidža (grad u Siriji pod kontrolom Kurda), izručenja Gulena, a postoje i drugi problemi. Kada je riječ o tome, naš narod kaže: “Zatvorite bazu Indžirlik”. Imamo i druge adute u našim rukama. SAD ne bi trebalo da izgube takvog saveznika kao što smo mi. Čekamo da SAD odustanu od svojih pogrešnih koraka – rekao je Čavušoglu u intervjuu za Haber.

On je primijetio da Turska očekuje da se riješi problem Manbidža putem mape puta dogovorene sa Sjedinjenim Državama.

– Ali ako nada nestane, Turska će pokazati svoju snagu. Mi smo nezavisna zemlja i preduzećemo sve potrebne mjere po našem nahođenju – dodao je ministar.

Odnosi između Turske i SAD-a su se pogoršali zbog podrške koju SAD pružaju Kurdskim snagama samoodbrane, a koje Ankara smatra terorističkom grupom koja je povezana sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana.

Vašington objašnjava pomoć Kurdima “borbom protiv terorista”.

Takođe, Turska je više puta optužila Sjedinjene Države da nisu ispunile obećanja da će izvući kurdske snage iz Manbidža nakon što su kurdske formacije oslobodile grad od terorista u junu 2016. godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj