EU MEDIJI: Evropi prijeti kriza, jer u Italiji nema Makrona

Dok iz Italije stižu glasine da bi dvije euroskeptične stranke ipak mogle formirati vladu, u institucijama i mnogim vladama Evropske unije (EU) se ne krije zabrinutost da kriza italijanske vlade može uzdrmati zonu eura, jer već sada posljedice pada berzi i loše reagovanje finansijskih tržišta ugrožavaju i Španiju i Portugal.

Italija je treća, a Španija četvrta po snazi ekonomija među članicama zone eura.

Italijanski list Republika je upozorio da je „za barijeru onima koji su protiv EU nužno da postoje proevropski lideri, koje je teško naći u Italiji”.

„U Italiji na vidiku nema (Emanuela) Makrona koji je u Francuskoj”, kako dodaje Republika, „zaustavio Marin Lepen, francusku verziju Salvinija”, vođe krajnje desničarske Lige sjever čiji je dolazak na vlast, zajedno s Pokretom pet zvezdica, spriječio šef italijanske države.

Izvjesnu zbunjenost unutar EU pokazuje i brzi pokušaj čelnika Žan-Kloda Junkera i Donalda Tuska da naglase da se mora poštovati volja italijanskih birača i time ublaže izjavu evropskog komesara, Nemca Gintera Etingera, koji je izazvao pravu lavinu nezadovoljstva ne samo euroskeptičnih stranaka i glasača u Italiji.

Ginter je poručio italijanskim biračima da na očekivanim novim izborima u julu moraju kao putokaz imati loše reagovanje berzi i svbetskih finansijskih krugova na mogućnost da dvije euroskeptične stranke u Italiji dođu na vlast.

To je samo podjarilo ranije salve optužbi vođa populističkih stranaka da su finansijski krugovi i „diktat Njemačke” stajali iza odluke italijanskog predsjednika Serđa Matarele da ne prihvati vladu Pokreta pet zvjezdica i Lige sjever, prije svega zato što je za ministra ekonomije predložen Paolo Savona, zagovornik temeljitog preuređenja eurozone i mogućeg izlaska Italije iz eura.

Danas list italijanskih poslovnih krugova Il sole 24 ore, javlja da lideri Pokreta pet zvjezdica Serđo di Majo i Lige sjever Mateo Salvini nastoje da iznađu načine da ipak formiraju vladu.

Planiraju da to učine tako što bi za ministra ekonomije bio predložen Salvinijev bliski saradnik Đankarlo Đorđeti, znatno umjereniji kad je riječ o odbacivanju „stezanja kaiša” i kresanja troškova, odnosno opstanku Italije u eurozoni, i novom velikom zaduživanju zemlje zarad investicija u rast privrede, a pominje se i da bi sam Salvini mogao biti kandidat za ministra ekonomije.

Predsjednik Matarela je novi mandat dao Karlu Kotareliju, zagovorniku kresanja javnih troškova, ali i reforme eurozone, međutim, dosad Kotareli nije izašao s prijedlogom ministara u novoj tehničkoj vladi i poruke svih italijanskih stranaka govore da on ne može dobiti podršku u parlamentu, pa bi novi izbori mogli da se sazovu već u julu.

Di Majo i Salvini sada kažu da bi sve bilo oglušivanje o volju italijanskih birača i veliko gubljenje vremena i energije, jer ankete pokazuju da bi Pokret pet zvjezdica i Liga sjevera i na ponovljenim izborima dobili jasnu većinu.

Cijela situacija izaziva veliku glavobolju u Evropskoj uniji, jer italijanski građani očigledno žele da u zemlji promijene sistem stranaka koje se decenijama smjenjuju na vlasti a nisu u stanju da riješe ekonomsku i socijalnu krizu, a veoma su kivni i na ono što u EU vide kao „diktat Njemačke” da se mora nastaviti sa „stezanjem kaiša” i kresanjem javnih troškova iako Italija od 2008. doslovce ekonomski tavori.

Ako bi na vlast u Italiji ipak došle dvije euroskeptične stranke, moralo bi se krenuti u ozbiljne pregovore o već zamišljenoj njemačko-francuskoj reformi eurozone, tako da se koliko je moguće i italijanski interesi i pogledi uvaže.

To je već nagovijestio francuski predsjednik Makron koji je, kad je izgledalo da će Pokret pet zvjezdica i Liga sjevera formirati vladu, izjavio da „pruža ruku” za dogovor.

Da to neće biti nimalo lahko svjedoči izjava njemačke kancelarke Angele Merkel da Njemačka želi da sarađuje sa svakom vladom, ali naravno takođe želi da ima principe unutar eurozone”.

 

(Global CIR /Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj