GENERALNI ŠTRAJK U GRČKOJ: Ne rade čak ni granični prijelazi, zemlja potpuno blokirana na 24 sata

Zbog generalnog štrajka grčkih sindikata, koji će, kako je najavljeno, trajati 24 sata, od jutros su svi granični prelazi prema Makedoniji i Albaniji u blokadi. Granicu je moguće preći samo pješice, javili su makedonski mediji.

Grčka stala: Preko granice samo pješke

Jutros od 5 sati za soabraćaj su zatvoreni prelazi sa grčke strane ka Makedoniji na Bogorodici, Dojranu i na prelazu Medzitlija, gde je štrajk počeo sat kasnije. Zatvoreni su i prelazi sa grčke strane ka Albaniji, a propuštaju se samo pješaci bez prtljaga.

Na graničnim prelazima su, javljaju mediji, velike gužve, a normalizacija saobraćaja se može očekivati u četvrtak u popodnevnim satima. U Grčkoj je jutros počeo generalni štrajk u znak protesta zbog novog talasa mjera štednje koji je najavljen za predstojeće ljeto.

Kako prenose mediji, zbog štrajka, već su se stvorili veliki redovi na graničnim prelazima u Grčkoj, a planirani je da učesnici protesta marširaju centralnim ulicama Atine.

Štrajk je počeo u 10 sati po lokalnom vremenu.

Otkazani su brojni avionski letovi, kao i polasci brodova i vozova, a otežan je i javni saobraćaj, prenosi Katimerini.

Grke su na generalni štrajk, na startu turističke sezone, pozvali Generalna konfederacija zaposlenih Grčke (GSEE) i najveća sindikalna organizacija ADEDI.

Od početka krize 2009. godine, Grčka je dobila 260 milijardi pomoći pozajmice u zamenu za implementaciju mera štednje u javnom sektoru, ali i smanjenje penzija i povećanje poreza.

Kako javlja grčka novinska agencija ANA, gradski autobusi i trolejbusi će danas skratiti jutarnje i večernje smene, dok u četvrtak neće uopšte raditi zbog 24-časovnog štrajka koji je proglasila federacija njihovih sindikalnih organizacija.

Vozači tramvaja će takođe danas delimično obustaviti rad, i voziće između 9.00 i 21.00 sati.

Avio-kompanija Egean Erlajns je upozorila putnike na promene reda letenja i otkazivanje letova u sredu zbog obustave rada zaposlenih u kontroli letenja od 10:00 do 13:00 časova u Atini.

Šest letova Egean Erlajnsa i Olimpik Era će biti otkazano, a vreme poletanja na 50 linija će biti promijenjeno, o čemu putnici mogu da se informišu na veb sajtovima tih avio-kompanija ili pozivanjem svog putnog agenta.

Od danas će, takođe, tokom naredna 24 sata ostati usidreni i svi brodovi širom grčkih luka na poziv njihovog sindikalnog saveza Panhelenik Simen (PNO).

Generalnom štrajku će se pridružiti i svi privatni i javni masovni mediji u Grčkoj, uključujući i novinsku agenciju ANA, koji neće raditi 24 sata, počev od jutros od 06.00 sati, objavilo je Udruženje sindikata novinara u Atini, ESHEA.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj