PATROLE ĆE VRŠITI ITALIJA I GRČKA: Crnogorsko nebo od 5. juna čuva NATO

Vazdušne patrole nad Crnom Gorom od 5. juna obavljat će NATO, saopćeno je iz Alijanse. Na internet stranici NATO-a navodi se da će patrole vršiti Italija i Grčka. “Pošto Crna Gora nema borbene avione, saveznice će joj pomoći da osigura vazdušni prostor”, dodaje se u saopćenju.

Iz Brisela ističu da Crna Gora doprinosi zajedničkoj sigurnosti Alijanse, šaljući trupe u NATO misiju za obuku u Afganistan i pružajući finansijsku podršku afganistanskim snagama sigurnosti.

U znak savezničke solidarnosti, Italija i Grčka će sada pomoći u zaštiti crnogorskog vazdušnog prostora. Italijanski i grčki borbeni avioni će i dalje biti bazirani u njihovim matičnim zemljama, i po potrebi će biti podizani”, navodi se u saopćenju.

“Air policing”, kako je naglašeno, nije odgovor na bilo koju specifičnu prijetnju, već je bitna komponenta koju NATO pruža kao sigurnost svojim članovima.

NATO ‘air policing’ avioni polijeću kao odgovor na vojne ili civilne avione u nevolji, te zbog aviona koji ne poštuju internacionalne regulacije ili pristupaju vazdušnom prostoru NATO saveznica”, navode u Alijansi i dodaju da u Evropi imaju još takvih patrola.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj