ŠTA DONOSI DOGOVOR SAD-a, RUSIJE I JORDANA: Povlačenje američkih, ali i iranskih snaga iz Sirije

Kontrola nad južnim granicama Sirije, uključujući područje Tanf u kojem se nalazi američka baza, biće predati vladinim snagama Sirije. Prema dogovoru SAD-a, Rusije i Jordana i iranske snage će napustiti to područje.

Kako već nekoliko dana pišu mediji, pomoćnik državnog sekretara SAD za Bliski istok Dejvid Saterfild napravio je plan koji predviđa da se spriječi vojno zaoštravanje i da se opozicione snage evakuišu na sjever, u provinciju Idlib koja postaje stecište svih terorističkih grupa u Siriji.

Cjelokupna južna granica pod kontrolom SAA

U zamjenu, SAD traže da Rusija ne dozvoli Iranu pristup južnoj granici, odnosno Izraelu. U planu postoji i tačka koja predviđa demontažu američke baze Tanf koja se nalazi na granici sa Jordanom i Irakom, gdje ruski zvaničnici često primjećuju teroriste kako slobodno šetaju.

„Sva područja na (južnoj) granici će biti predata vladinim snagama Sirije, za Golansku visoravan će nastaviti da važi sporazum o zoni pod monitoringom snaga UN-a, dok prisustvo iranskih snaga nije predviđeno“, saopštio je sagovornik jedne ruske agencije.

Južna zona deeskalacije, u kojoj skoro 70 odsto teritorije kontroliše takozvana naoružana opozicija, bit će predata pod kontrolu ruske vojne policije, saopšteno je na sastanku predstavnika Rusije, SAD i Jordana.

Šta je Putin kazao Asadu u Sočiju?

Prema mišljenju ruskog politikologa Karine Gevorgjan, taj prijedlog predstavlja izlaz iz pat pozicije koja je nastala zbog iranskog vojnog prisustva na teritoriji Sirije.

Ako Izrael pristane, a garantuje ruska vojska, to će zaista značiti postepeno rješavanje krize, jer sada Izrael bombarduje ili raketira sirijsku teritoriju, tvrdeći da uništava iranske objekte. Na kraju krajeva, ni Iranu ni Izraelu rat nije potreban i ne žele eskalaciju“, rekla je ona.

Još je ruski predsjednik Vladimir Putin tokom sastanka sa sirijskim predsjednikom Bašarom el Asadom u Sočiju rekao da je vrijeme da strani vojnici napuste Siriju.

„Polazimo od toga da će se, zbog značajnih pobjeda i uspjeha sirijske vojske u borbi protiv terorizma i aktivnijeg početka pregovaračkog procesa, strane vojske povući sa teritorije Sirije“, rekao je šef Kremlja. Kako su potom precizirali u Ministarstvu inostranih poslova Rusije, Putin je mislio na Amerikance, Turke, Hezbollah i Iran.

‘Došli smo na poziv Damaska i tu ostajemo’

Naravno, Iran se odmah osetio prozvanim.

„Niko ne može natjerati Iran da nešto uradi“, izjavio je zvanični predstavnik Ministarstva inostranih poslova Irana Bahram Kasemi. On je rekao da se iranske snage tamo nalaze od početka građanskog rata, na poziv zvaničnog Damaska i da će tamo ostati sve „dokle god sirijskim vlastima bude bila potrebna pomoć Irana“.

Međutim, s obzirom da se Iran nalazi u veoma teškom međunarodnom položaju, teško da će rizikovati da sebi još više zakomplikuje situaciju. U ovome je ostao potpuno sam. Izgleda da je Izrael zaista dobio šta je htio — udaljio je iranske vojnike od svojih granica.

Malo čudi da su SAD tako olako dale svoju bazu, s obzirom da je ona blokirala autoput Damask-Bagdad i pomoću koje je praćeno kretanje iranskih snaga. Međutim, izgleda da su Amerikanci već u blizini napravili drugu bazu, samo sa jordanske strane granice.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj