U OKVIRU PAKETA ZAKONA POD NAZIVOM ‘STOP SOROS’: Mađarska će slati u zatvor ljude koji pomažu migrantima

Mađarska vlada sastavila je prijedlog novog zakona koji predviđa kaznu zatvora za one koji budu pružali pomoć migrantima bez papira. Ukoliko zakon bude usvojen bez promjena, štampanje brošura sa infomacijama o traženju azila i dijeljenje hrane migrantima, postat će krivično djelo u Mađarskoj.

Mađarska mijenja i ustav kako bi spriječila ostale zemlje Evropske unije da tražioce azila preusmjere u Mađarsku. Premijer Mađarske Viktor Orban prkosi migrantskoj politici Evropske unije. Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka protive se planu Evropske unije da premjesti 160 hiljada migranata porijeklom iz Sirije i Eritreje iz kampova u Italiji i Grčkoj koji su preopterećeni.

Nik Torp, BBC dopisnik iz Budimpešte, kaže da je parlament počeo raspravu o novom zakonu iako u ovom trenutku jako mali broj migranata pokušava da uđe u Mađarsku zbog ograde koja je postavljena na južnoj granici, sa Srbijom. Orbanova desničarska partija Fides ima dvije trećine u parlamentu, a glasanje o novom zakonu se očekuje sljedeće nedjelje. Orban je prije mjesec dana započeo drugi mandat.

Zakon je dio paketa “Stop Soros” čiji je cilj da omalovaži bogataša-filantropa mađarskog porekla Džordža Sorosa, kog mađarska vlada optužuje da ohrabruje migrante muslimane da dođu u Evropu. Soros, koji je rođen Mađarskoj, odbacio je te optužbe i rekao da Orban prkosi glavnim vrijednostima Evropske unije. Mađarska štampa piše da se zatvorske kazne predviđene novim zakonom kreću od nekoliko dana do godine određene za one koji se bave krijumčarenjem migranata, pomažu im da dobiju azil ili finansijski pomažu nelegalni prelazak granice.

Mađarska je 2015. bila tranzitna zona za oko milion tražioca azila, među kojima je najveći broj izbjeglica iz Sirije, Iraka i Afganistana.

 

 

(Global CIR/BBC/Agencije)

Komentiraj