ASSAD O STRANCIMA U SIRIJI: Amerikanci moraju otići, valjda su naučili lekciju iz Iraka

Sirijski predsjednik Bašar el-Asad rekao je da bi Sjedinjene Američke Države trebale naučiti lekciju iz Iraka i povući se iz Sirije, te je obećao milom ili silom vratiti dijelove zemlje kojima vladaju proameričke milicije.

Milom ili silom

U intervjuu za “Russia Today”, Asad je rekao da je vlada “sada počela otvarati vrata pregovorima” sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF), savezom milicija kojim dominiraju Kurdi i koji nadzire sjeverne i istočne dijelove Sirije, gdje su stacionirane američke snage.

– To je prva opcija. Ako ne uspije, krenut ćemo vratiti ta područja silom. Nemamo drugih opcija, s Amerikancima ili bez njih – rekao je.

– Amerikanci moraju otići i oni će otići ovako ili onako – rekao je i podsjetio: “Došli su u Irak bez pravnog temelja i vidite šta im se dogodilo. Trebali su naučiti lekciju. Irak nije iznimka, Sirija nije iznimka. Narod u toj regiji više neće prihvatiti strance.”

Odgovarajući na riječi američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) koji ga je počastio izrazom “životinja Asad”, sirijski čelnik je odgovorio: “Ono ste što govorite.”

Tramp je Asada nazvao životinjom pošto ga je u aprilu optužio za napad nervnim plinom blizu Damaska koji je pod kontrolom pobunjenika.

Asad je ponovio da njegova vlada nije izvela hemijski napad na Dumu u Istočnoj Guti i da ne raspolaže hemijskim oružjem te nije u njenom interesu izvesti takav napad.

Hemijski napad bio je okidač za američko-britansko-francuske raketne napade na sirijska postrojenja za navodnu proizvodnju hemijskog oružja.

Uz vojnu pomoć Rusije i Irana, SAA je uspjela osloboditi velike dijelove Sirije i sada je vojno u najboljoj poziciji od izbijanja rata 2011.

O iranskoj prisutnosti 

Asad tvrdi da je iranska prisutnost u Siriji ograničena na pomoć sirijskoj vojsci, a na pitanje može li Sirija išta učiniti da zaustavi izraelske zračne napade, odgovorio je da postoji samo jedna opcija.

– Jedina opcija je poboljšati našu zračnu odbranu, to je jedino što možemo i mi to činimo – rekao je Asad.

Sirijska zračna odbrana je sada mnogo snažnija, zahvaljujući podršci Rusije, ustvrdio je sirijski predsjednik. Prema ranijim izvještajima, Rusija je 2016. Siriji isporučila proturaketni sistem S-300.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj