NA PROTESTU POVODOM OTVARANJA FESTIVALA ‘MIREDITA’: Šešelj najavio posjetu Legiji i Jovanoviću, pa „da zajedno oslobađaju Kosovo“

Skup pristaša Srpske radikalne stranke (SRS) u Beogradu protiv Festivala “Miredita – Dobar dan” završen je u srijedu navečer, a lider stranke Vojislav Šešelj najavio je da će u iduća dva dana posjećivati zatvor “Zabela” kako bi razgovarao s dvojicom osuđenih za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Šešelj je rekao da će u četvrtak posjetiti Milorada Ulemeka Legiju, a u petak Zvezdana Jovanovića, obojicu nazvavši “srpskim junacima”. – Ja ću im prenijeti poruku da Srbija čeka Legiju i Zvezdana da zajedno oslobađamo Kosovo. Za danas smo završili, mirno se povlačimo i odlazimo – rekao je Šešelj.

Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović osuđeni su na 40 godina zatvora. Te je presude potvrdio i Vrhovni sud Srbije 29. decembra 2008. godine, dok nalogodavci Ðindićevog ubistva nisu otkriveni do danas. Grupa pripadnika SRS-a pokušala je tokom skupa probiti kordon policije ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju, gdje se održava festival, ali je policija spriječila taj njihov pokušaj.

Ispred zgrade u kojoj je postavljena izložba nalazio se kordon policije, a radikali su prvobitno stali na desetak metara, da bi zatim pokušali probiti se do zgrade. Poslije incidenta s policijom, Vojislav Šešelj se obratio svojim pristašama, rekavši im da su oni kao srpski patrioti zaustavljeni u središtu Beograda, “umjesto da zajedno s policijom sprečavaju ovu bruku i otvaranje festivala”.

Navodeći da u goste s Kosova nisu došli ljudi koji priznaju ustav te da su ih pozvali oni koji su ga odavno priznali kao neovisnu državu, Šešelj je poručio da “izdaja u Srbiji nikad nije dugo trajala i da će doći vrijeme kad će svi da odgovaraju zbog toga”. Ulicu dalje, zbog održavanja Festivala “Miredita – Dobar dan” protestirala je i grupa u kojoj je bio predsjednik Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova Simo Spasić.

U beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju u srijedu navečer je otvoren peti festival “Miredita – Dobar dan”, koji će predstaviti savremenu kulturnu scenu Prištine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj