SADA SAMO ČETIRI SVJETSKE KOMPANIJE PROIZVODE POLJOPRIVREDNE HEMIKALIJE: Amerikanci odobrili spajanje Bayera i Monsanta

Bayer je pristao prodati svoj poslovni udio u proizvodnji sjemena i herbicida trećoj kompaniji, njemačkoj kemijskoj tvrtki BASF, a prodati će i svoje poslovanje u rastućem sektoru digitalne poljoprivrede, kao i čitav niz intelektualnog vlasništva te projektata koji su u fazama istraživanja ili razvoja, piše LA Times.

Navedena rasprodaja vlasništva usmjerena je prema sprječavanju Bayera i Monsanta od korištenja njihove zajedničke kontrole nad proizvodnjom sjemena i kemikalija za tretiranje sjemena, kako bi povećali cijene poljoprivrednih proizvoda za krajnje korisnike, a to su poljoprivrednici i potrošači.

Povijesno gledano, tek šest kompanija u svijetu, uključujući Bayer i Monsanto, dominirale su svjetskom trgovinom sjemena i poljoprivrednih kemikalija.

Spajanje tih dviju kompanija već su odobrila regulatorna tijela Europske unije, Rusije i Brazila.

SAD su dogovor o spajanju Bayera i Monsanta pručavale više od godinu dana te su došli do zaključka da bi nakon njegove provedbe, Bayer postao najveći svjetski proizvođač sjemena kukuruza. Ista tvrtka već drži prodaju ključnog pesticida za poljoprivrednike koji uzgajaju kukuruz pa bi imali i dobar poticaj za dizanjem cijena tih pesticida, računajući da poljoprivrednici praktički nemaju drugog izbora.

Istraživanje i prodaja poljoprivrednih kemikalija nalazi se u rukama tek pet kompanija, a spajanjem Bayera i Monsanta ta se brojka svodi na njih tek četiri.

Sam Bayer spajanje s Monsantom brani govoreći da je to najsigurniji način da se osigurapoljoprivredna proizvodnja, obzirom da rast globalne populacije te u tom smislu ističu Monsantovu prednost u biljnoj genetici te vlastiti portfelj pesticida i drugih kemikalija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj