SLOVENSKI MEDIJI: Orban posredno financira Janšinu kampanju

U medijske tvrtke koja su osnovali članovi Janšinog SDS-a, a koje objavljuju sponzorirane oglase u izbornoj promidžbi, još prije početka službene predizborne kampanje došla je “financijska injekcija” iz Mađarske nešto manja od 800.000 eura, tvrdi u četvrtak mariborski list “Večer”.

Slične navode iznose i tjednik “Mladina” te portal Siol.net.

Preciziraju da je riječ o mađarskim državljanima za koje se navodi da su iz kruga bliskih mađarskom premijeru, a u Mađarskoj su vlasnici medijskih poduzeća Modern Media Group, Ripost Media i Ridikul Magazine.

Svaka od tih tvrtki lani je kupila po 15 posto dionica komercijalne televizije Novatv24.si, čiji su osnivači članovi Janšine stranke i njegovi pristaše, a imaju vlasničke udjele i u nekim drugim poduzećima bliskim Jašinoj stranci, navode mediji, za koje sam Janša tvrde da protiv njega provode sustavnu kampanju ocnjivanja.

Mariborski list “Večer” navodi da je u posjedu dokumenata koji potvrđuju kako je mađarski državljanin , vlasnik poduzeća Repost koji u Mađarskoj izdaje istoimeni “provladin” tabloid, a suvlasnik je slovenske nakladničke kuće “Obzorja”, koja izdaje tjednik “Demokracija” blizak Janšinoj stranci, sredinom travnja dokapitalizirao svoju slovensku tvrtku s 380.000 eura. Nakon toga je na sličan način svoje novo poduzeće u Sloveniji, s 403.000 eura, dokapitalizirala 52-ogodišnja, također mađarska državljanka, za koju se također pretpostavlja da spada u politički krug blizak mađarskom premijeru i Janšinom prijatelju.

Agnes Adamik i Schatz rade na širenju Orbanova utjecaja u okolnim zemljama, a u Makedoniji su tako financirali medije bivšeg makedonskog premijera i bivšeg predsjednika stranke VMRO-DPMNE Nikole Gruevskoga, koji je u međuvrremenu osuđen zbog zloporabe ovlasti, navodi “Večer”. List dodaje da su na nedavnom predizbornom kongresu u Sloveniji Janšu svojom prisutnošću podržali sam Orban, ali i sadašnji predsjednik VMRO-DPMNE

Slučaj sa navodno spornim financiranjem Janšine kampanje mogao bi iskoristiti njegov izravni politički konkurent , čijoj listi ankete trenutno pokazuju drugu najveću potporu birača, iako znatno manju od one koju uživa Janšina stranka.

“Stranka koja se sporno financira iz inozemstva djelovat će i u upravljanju državom na sporan način”, naveo je u četvrtak na svojem twitter profilu Šarec, dodavši da je zakon o financiranju političkih stranaka i predizbornih aktivnosti jasan, te da će nakon formiranja novog parlamenta tražiti da se ispita financiranje stranaka sredstvima koja dolaze iz inozemstva.

“Mi smo za suverenost stranaka i suverenost države te protiv stranih utjecaja”, napisao je Šarec, očito aludirajući na potencijalni skandal koji bi u zadnjim danima kampanje mogao ugroziti rejting Janšine stranke.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj