BIVŠI ŠEF MOSSADA! Pardo: Netanyahu planirao napad na Iran 2011. godine

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izdao je 2011. godine naredbu vojsci da se u roku od 15 dana spremi za napad na Iran, izjavio je bivši šef Mossada Tamir Pardo. Pardo, koji je bio šef izraelske obavještajne agencije od 2011. do 2016. godine, rekao je to izraelskoj televiziji Keshet, navodeći da naredba nije data “zbog vježbe”, prenosi AP.

“Kada vam on [Netanyahu] kaže da počnete proces, znate da se on ne sprema za igru s vama. Te stvari imaju ogroman značaj”, rekao je Pardo.

Netanyahuov kabinet za sada nije komentirao Pardove tvrdnje, prenosi Al Jazeera Balkans. Netanyahu je u srijedu izjavio da Izrael neće dozvoliti Iranu da se naoružava nuklearnim oružjem.

Pardove tvrdnje dolaze u vrijeme kada Izrael i Iran vode rat u sjeni u Siriji, koji je nakratko zaprijetio da preraste u sukob ovog mjeseca, kada je izraelska vojska napala iranske pozicije u Siriji, i ubila iranske borce nakon navodne iranske raketne vatre usmjerene na dio strateške Golanske visoravni.

Putin i Netanyahu razgovarali o situaciji u Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin telefonski je razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o situaciji u Siriji, saopćeno je danas iz Kremlja.

U saopćenju se navodi da je razgovor dvojice čelnika bio usmjeren na “neke aspekte sirijskog mirovnog rješenja”, koji nisu konkretizovani, nakon što su se Putin i Netanyahu susreli u ovom mjesecu u Moskvi.

Telefonski razgovor obavljen je istog dana kada je izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman posjetio Moskvu gdje će razgovarati o situaciji duž sirijske granice s Izraelom.

Sirijska vlada planira da vrati pod kontrolu područja pod pobunjeničkom vlašću u blizini granice s jevrejskom državom, a Izrael strahuje da bi njeni saveznici, Iran i libanska militantna grupa Hezbollah, mogli zauzeti položaje duž granice.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj