KCUS: Besplatni pregledi madeža i lezija sumnjivih na karcinom kože

Udruženje za prevenciju i borbu protiv raka kože Melanoma u BiH, zajedno sa partnerima, povodom obilježavanja Evropskih dana borbe protiv raka kože i negativnog uticaja UV zračenja, objavljuje besplatne preglede za građane koji će se provoditi u zdravstvenim ustanovama širom BiH kao i na javnim mjestima. 

Ekspertna grupa dermatologa KCUS-a za ranu dijagnostiku Melanoma najavljuje besplatne preglede mladeža i lezija sumnjivih na karcinom kože za sve zainteresovane 2. juna, plato ispred SCC-a od 11.00 do 16.00 sati te 6. juna, Klinika za kožne i spolne bolesti KCUS-a, od 09.00 do 13.00 sati.

Javno zdravstvena preventivna kampanja koju organiziraju dermatolozi u 31 zemlji Evrope zajedno sa partnerima kreće s inicijativom u cilju osvješćivanja javnosti o karcinomu kože i lakom i besplatnom načinu otkrivanja sumnjivih lezija u najranijem stadiju, saopćeno je iz KCUS-a.

Zbog sve većeg broja slučajeva  potencijalno po život opasnih karcinoma kože kampanja je fokusirana na važnost rane dijagnoze osobito melanoma kao najagresivnijeg karcinoma u humanoj patologiji.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj