KINESKE MILIJARDE TRANSFORMIŠU AFRIKU: ‘Crni kontinent’ postaje nova svjetska fabrika

Nakon deceniju dugog priliva novca iz Kina u Afriku, tokom koje su izgrađeni brojni putevi, pruge, luke, aerodromi i elektrane, “crni kontinent” bi mogao da postane nova svjetska fabrika.

Afrika

Kineske investicije u Afriku stvorile su uslove da kontinent postane potencijalni globalni poligon za proizvodnju, navela je u svojoj knjizi Iren Juan Sun pod naslovom “Sljedeća fabrika svijeta”. Sun je učenica Harvarda i jedna od ključnih ljudi “Mcenzi and company” koji radi na kineskim ekonomskim ulaganjima u Africi.

U svojoj knjizi otkriva kako Peking primjenjuje iste principe koje su Kini pomogli da postane fabrika za cijeli svijet tokom posljednjih decenija. Kina je postala glavni trgovinski partner afričkih zemalja 2009. godine, a još 2000. je razmjena bila na samo 10 milijardi dolara godišnje, dok je 2014. iznosila 220 milijardi, piše portal “RSMD“.

Prošle godine Kina je u Africi izdala kredite od 100 milijardi dolara, u državama poput Egipta, Nigerije, Alžira, Južnoafričke republike, Etiopije, Konga, Zambije, Angole, Maroka, Nigera, Kameruna, Čada i drugih. Kineski investicioni fond je za 10 godina uložio oko 3,2 milijarde dolara u 91 projekat u 36 zemalja Afrike.

Prema podacima iz 2017. godine, afričke zemlje godišnje proizvedu 11.000 kamiona, 300.000 klima uređaja, 540.000 frižidera, 390.000 televizora i 1,6 miliona tona cementa, u programima koje finansira Kina.

Kina je posljednje decenije uložila novac u izgradnju preko 100 industrijskih zona, od kojih su mnoge već u pogonu. Peking stoji iza 5.756 kilometara pruga, 4.335 kilometara puteva, devet luka, 14 aerodroma, 34 elektrana, 10 većih i 1.000 manjih hidrocentrala. Kineski projekti igradnje pruga naročito se ističu kao oni koji bi mogli da okrenu igru u prilog Pekinga.

Iako zapadni zvaničnici upozoravaju afričke lidere da ne prihvataju olako kineske investicije, oni sa istoka navode da su one pravi poklon. Investicije Pekinga skoro su se približile američkim koje iznose oko 75 milijardi, u sektorima obrazovanja, kulture i zdravstva.

Kineski mediji često navode Afriku kao bliskog saradnika Kine s kojim dijeli budućnost.

– Saradnja je između dva brata. Bez obzira kakva je međunarodna situacija ili kako se razvija svjetska ekonomija, nema slabljenja u kineskoj pomoći Africi – naveo je nedavno kineski državni list “Peoples Daily”

 

(Global CIR/Blic/Agencije)

Komentiraj