PRAVA PALESTINACA NA ČEKANJU: Vijeće sigurnosti UN-a odložilo glasanje o rezoluciji o zaštiti Palestinaca

Vijeće sigurnosti UN-a odložilo je glasanje o rezoluciji koju podržavaju arapske zemlje, a kojom bi se od generalnog sekretara UN-a tražilo da predloži mjere koje bi osigurale “međunarodnu zaštitu” palestinskih civila.

U međuvremenu, SAD su saopćile da će staviti veto na taj prijedlog rezolucije, koji je američka ambasadorica Niki Hejli (Nikki Haley) nazvala “jednostranim i moralno propalim pristupom” za koji je ocijenila da će podriti napore u cilju postizanja mira između Izraela i Palestinaca.

Glasanje je, prema prvobitnom planu, trebalo biti održano u četvrtak uvečer, ali su diplomati izjavili da će biti odloženo barem do petka. U prijedlogu rezolucije, pod pokroviteljstvom Kuvajta, zahtijeva se obustava “upotrebe bilo kakve prekomjerne, nesrazmjerne i neselektivne sile” izraelske vojske.

U istom dokumentu se izražava i žaljenje zbog ispaljivanja raketa iz pojasa Gaze na izraelske civilne oblasti. Hejli je kritizirala prijedlog rezolucije jer u njemu nije spomenut Hamas, palestinski pokret koji ima kontrolu nad Gazom.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj