DA LI JE OVO EU ODGOVOR NA AMERIČKE CARINE I HISTERIJU LONDONA?! Juncker: “Treba zaustaviti demonizaciju Rusije, postoji toliko mnogo područja gdje možemo sarađivati”

S obzirom na veličinu i važnost Rusije, EU mora ponovo uspostaviti odnose s Moskvom”, kazao je šef EU komisije Jean-Claude Juncker, prenose britanski mediji. Ovo nije prvi put da visoki EU zvaničnik poziva na obnavljanje veza sa Moskvom narušenih zbog evropskih sankcija Rusiji nakon aneksije Krima. 

“Stvarno mislim da moramo uspostaviti veze s Rusijom. Ne sviđa mi se trenutno stanje naših odnosa. Mi nikada nećemo prihvatiti ruske akcije na Krimu i istočnoj Ukrajini, ali ne smijemo zaboraviti da je cijelom područje Evropske unije ima 5,5 milijuna kilometara kvadratnih, a Rusija sama 70,5”, rekao je Juncker.

“Postoji toliko mnogo područja u kojima se može raditi mnogo učinkovitije, na primjer, područje istraživanja, inovacija i tako dalje. Nećemo zaboraviti na naše razlike i nesuglasice. Međutim, ovu demonizaciju Rusije treba zaustaviti”, dodao je Juncker.

Britanski ‘Guardian’ smatra kako će  Junckerov govor  upaliti alarme u Londonu koji se sa slučajem Skripal dobro potrudio dodatno zakomplikovati odnose EU i Rusije, ali i Washingtonu u vrijeme kada američka administracija vrši pritisak na EU da uvede strožije sankcije protiv Rusije zbog “pokušaja Kremlja da intervenira u unutarnje poslove zapadnih demokracija”, ali i u trenutku kada je Trumpovaadministracija uvela carine za pojedine proizvode iz EU.

Prije samo mjesec dana Juncker je Putina nazvao svojim prijateljem i kritikovao Obamu koji je jednom prilikom kazao kako je Rusija tek regionalna sila.

Moj prijatelj Vladimir Putin – mi se družimo mnogo godina, mada vi sada i ne možete da kažete da je Putin vaš prijatelj – svojevremeno je bio neprijatno iznenađen jednom tvrdnjom američkog predsjednika Baraka Obame da je Rusija samo regionalna država. Rusija je sve samo ne to“, izjavio je Juncker u intervjuu holandskom listu „Trouv“, koji prenosi list „Politiko“.

Šef Evropske komisije je tada naglasio da je neophodno vratiti se dijalogu s Rusijom pošto je ona glavni igrač u pitanjima evropske bezbjednosti.

Moramo da naučimo da razgovaramo s Rusima na istom nivou, na nivou očiju. Neophodno je da obnovimo dijalog s Rusijom. Rusija je značajan igrač. Nema nikakvog razgovora o bezbjednosti Evrope bez Rusije. Ne dopada mi se sadašnja retorika ‘hladnog rata’”, izjavio je Juncker.

 

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj