DOK KINA MILITARIZUJE VJEŠTAČKA OSTRVA! Američki general: Reći ću vam samo jedno – naša vojska ima mnogo iskustva u uništavanju malih ostrva

Pentagon je zaoštrio retoriku povodom kineske militarizacije ostrva u Južnom kineskom moru, iako administracija predsjednika Donalda Trampa već pritišće Kinu zbog Sjeverne Koreje.

Na pitanje novinara o sposobnosti Sjedinjenih Država da “raznesu” jedno od kontroverznih kineskih vještačkih ostrva, general-potpukovnik Kenet Mekenzi, direktor Zajedničkog osoblja je odgovorio: “Samo ću vam reći da američka vojska ima mnogo iskustva u uništavanju malih ostrva u zapadnom Pacifiku”.

Ovaj komentar odnosi se na američke operacije iz Drugog svjetskog rata u kojima su poginule hiljade vojnika u borbama na nekoliko ostrva u Pacifiku.

– To je suštinska sposobnost američke vojske koju smo već pokazali – ne treba reći ništa više o ove jednostavne historijske činjenice – rekao je on.

Mekenzi je jedan od zvaničnika sa najdužim stažom u Pentagonu i često se poziva na sastanke sa ministrom odbrane SAD Džejmsom Matisom, pa njegove riječi imaju određenu težinu.

U međuvremenu, u ovom dijelu sveta rastu tenzije, sa SAD koje se pozivaju na slobodu plovidbe i Kinom koja polako ali sigurno militarizuje svoja vještačka ostrva. Američka mornarica je prošle nedjelje poslala dva ratna broda u krugu od 12 nautičkih milja od udaljenih Paracelskih ostrva, što je prvi put da je koristila više od jednog broda u ovim operacijama. Ovo treba da predstavlja demonstraciju prava slobodnog prolaza u međunarodnim vodama, ocjenjuje CNN.

Admiral Heri Herisk, odlazeći šef združene Američke indo-pacifičke komande, rekao je u srijedu da je Kina bila najveći dugoročni izazov za SAD u ovom region.

-Bez fokusiranih napora SAD i naših saveznika i partnera Kina će ostvariti svoj san o hegemoniji u Aziji – rekao je on.

Lopov viče: ‘Drž’te lopova!’

Nedavna američka saopštenja razbjesnela su Kinu, čiji je portparolka ministra spoljnih poslova Hua Čunjing juče rekla da američke optužbe o militarizaciji regiona zvuče “kao da lopov viče ‘Drž’te lopova!'”

– Zašto SAD svako malo plove blizu kineskih ostrva i korala u Južnom kineskom moru? Šta to SAD pokušavaju da urade? –  upitala je Hua.

Za sada je jasno da su SAD, kako je istakao Mekenzi, “spremne da zaštite američke i interese saveznika u regionu”. Amerika često demonstrira slobodu plovidbe u Južnom kineskom moru. Tokom posljednje operacije SAD su saopštile da se kineski brod približio njihovom. Mekenzi je naznačio da se SAD neće povući.

– Nastavićemo da sprovodimo slobodu plovidbe prema međunarodnom zakonu. Nastavićemo da radimo te stvari koje radimo – Mekenzi.

Matis je ranije rekao da Kina, nasuprot onome što tvrdi, “premiješta oružje na mjesta na kojima ga do sada nije bilo”. Nedavni snimci otkrili su prebacivanje kineskih projektila na vještačka ostrva. Početkom maja kineski državni medij objavio je da je njihov nuklearno sposoban bombarder sletio na ostrvo po prvi put. Matis je istakao da će se “postojano bubnjanje” pomorskih operacija u regionu nastaviti.

– Takođe ćemo se suprotstaviti onome što smatramo da je iskorak od međunarodnog zakona, međunarodnih tribunala koji su govorili na tu temu, a dio toga je da ćemo održati veoma transparentnu vojnu aktivnost u Pacifiku – poručio je Matis.

 

 

(Global CIR/Blic/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj