ERDOGAN PROTJERAO AMERIČKU KOMPANIJU! “Odakle je taj Uber? U Turskoj više neće poslovati”

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je u jeku predizborne kampanje rekao da je servis za prijevoz “Uber” okončao svoje poslovanje u Turskoj nakon pritiska taksi-udruženja u Istanbulu koji tvrde da ova kompanija pruža nelegalne usluge.

U Istanbulu radi oko 17.400 taksista i nakon ulaska “Ubera” 2014. godine tenzije su u porastu. Erdogan je izjavu dao nakon stupanja na snagu novih regulativa kojima su pojačani zahtjevi za licenciranje čime je dodatno otežano vozačima da se registruju za “Uber”.

– Ova stvar zvana “Uber” se pojavila i njihovo poslovanje je završeno. Ne postoje više. Imamo svoj taksi sistem. Odakle je taj Uber? Koristi se u Evropi, nas to nije briga jer mi donosimo svoje odluke – naglasio je Erdogan.

Uber su osnovali još 2009. godine Travis Kalanick i Garret Camp u San Franciscu, te su 2012. godine svoje poslovanje počeli širiti po svijetu, po svim gradovima. Danas je Uber dostupan u gotovo 400 gradova u 66 država, zapošljava preko 5.500 zaposlenika globalno, a mreža Uberovih vozača-partnera na svjetskoj razini broji 2 milijuna ljudi. Uber je prodrmao tržište stare ekonomije auto-taxi prijevoznika i donio poslovnu i tehnološku revoluciju. Zbog toga je doživio u svijetu i određeni otpor s kojim se i dan danas bori, pa tako i u Turskoj.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj