EU POKRENULA POSTUPAK PRED ‘STO’! Makron poručio Trampu: Nove američke tarife su nelegalne i pogrešne, očekujte proporcionalan odgovor

Predsjednik Francuske Emanuel Makron rekao je jučer američkom predsjedniku Donaldu Trampu da su nove tarife koje su SAD uvele na proizvode iz EU, Meksika i Kanade “greška” i da su nelegalne.  Već danas EU je pokrenula postupak protiv SAD-a pred Svjetskom trgovinskom organizacijom.

Slikovni rezultat za macron trump

Jelisejska palata je saopštila jučer da su predsjednici Francuske i SAD-a razgovarali telefonom nakon što je Trampova administracija jučer objelodanila odluku o uvođenju 25 odsto tarifa na čelik i 10 odsto tarifa na aluminijum. Evropska unija planira kontramjere. Kako je najavljeno, tarife na američki čelik i prehrambene proizvode biće uvedene u narednih nekoliko nedjelja, nakon procjene troškova kompanija EU zbog američkih tarifa.

Makron je rekao da će odgovor biti “čvrst”, “poroporcionalan” i u skladu sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije (STO).

EU pokrenula postupak u STO protiv carinskih tarifa SAD-a

Upravo je danas pred STO Evropska Unija  pokrenula postupak u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) reagujući na nove carinske tarife SAD-a na čelik i aluminij, dok se očekuje da će kontramjere protiv Vašingtona uslijediti u narednim sedmicama. Prethodnog dana je američki predsjednik Donald Tramp realizirao svoju prijetnju da će uvesti trajne carinske tarife od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminij uvezen iz EU, Meksika i Kanade, okončavajući privremeno izuzeće koje im je odobrio.

“To je veoma žalosno – izjavila je danas evropska trgovinska povjerenica Cecilia Malmstrom, naglašavajući da će Trampova odluka “nanijeti ogromne štete našim industrijama čelika aluminija” i da će “dodatno oslabiti transatlanske veze”.

Zahtjev Evropske unije upućen WTO pokreće 60-dnevni period za obje strane da razriješe svoje razlike. Ukoliko u tome ne uspiju, EU može zatražiti od organizacije sa sjedištem u Ženevi da donese odluku. EU tvrdi da američke carinske tarife krše pravila WTO-a. Blok priprema uzvratne tarife za određene američke uvozne proizvode. One bi mogle stupiti na snagu od 20. juna iako bi Briselu moglo trebati još vremena za konsultacije među državama članicamau vezi s uvođenjem tarifa, saopštio je zvaničnik EU.

“EU, u međuvremenu, nije voljna da pregovara sa SAD-om o eventualnim trgovinskim ustupcima”, kazala je Malmstrom.

Blok je ranije iskazivao spremnost da razmotri načine poboljšanja trgovinskih veza sa SAD-om sve dok Vašington ne uklone nove carinske tarifa.  “Vrata su trenutno zatvorena”, izjavila je Malmstrom. Upozorila je da novonastala situacija ugrožava ekonomski oporavak i da bi mogla dodatno eskalirati. “Mi nismo u trgovinskom ratu, ali smo u veoma teškoj situaciji koju je izazvao SAD”, kazala je povjerenica.

EU, Meksiko i Kanada prvobitno su izuzeti kada je Tramp objavio globalne tarife ne uvozne metale, koje su stupile na snagu u martu, ali je Vašington u četvrtak objavio da ta izuzeća prestaju da važe.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker takođe bi trebao održati razgovore s Trampom na samitu G7 koji će biti održan iduće sedmice, saopšteno je iz njegov ureda. “Mi ćemo držati otvoreni kanal komunikacija s našim američkim partnerima “,izjavila je Junkerova portparolka Mina Andreeva, prenosi dpa.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj