SRAMOTNA STATISTIKA OTKRIVA: U SAD-u kažnjavaju i hapse siromašne, umjesto da im osiguraju zdravstvenu zaštitu i riješe temeljne probleme

Philip Alston pozvao je američke vlasti da pruže solidnu socijalnu zaštitu i riješe temeljne probleme umjesto da “kažnjavaju i zatvaraju siromašne”.

Dok su socijalne naknade i pristup zdravstvenom osiguranju smanjeni, porezna reforma američkog predsjednika Donalda Trumpa nagrađuje bogate i velike tvrtke povećavajući nejednakost, kazao je on u izvješću.

Nakon rata protiv siromaštva u ’60-im godinama, koji je predvodio predsjednik Lyndon Johnson, američka politika bila je politika “zanemarivanja, najblaže rečeno”.

“Međutim, čini se da je politika prošle godine bila namjerno usmjerena ka oduzimanju osnovne zaštite najsiromašnijima, kažnjavanju nezaposlenih i pretvaranju čak i osnovne zdravstvene skrbi u privilegiju koju treba zaslužiti…”, rekao je Alston.

Gotovo 41 milijun ljudi živi u siromaštvu, od toga 18,5 milijuna u krajnjem siromaštvu, a svako treće dijete je siromašno, istaknuo je. Sjedinjene Države imaju najveću stopu siromaštva među mladima u usporedbi s drugim industrijskim zemljama, kazao je Alston.

“Njezini građani žive kraće i bolesniji su u usporedbi s onima koji žive u svim drugim bogatim demokracijama, iskorjenjive tropske bolesti sve više prevladavaju, a ima i najveću stopu zatvaranja (siromašnih) u svijetu… te najveće razine pretilosti u razvijenom svijetu”, dodao je.

Međutim, podaci Američkog ureda za statistiku koje je prenio pokrivaju samo razdoblje do 2016. godine i stoga nema podataka o razmjerima siromaštva prije i nakon dolaska Trumpa na vlast u siječnju 2017.

Alston će predstaviti svoje izvješće Vijeću UN-a za ljudska prava kasnije ovoga mjeseca.

Izvješće se temelji na njegovoj misiji u prosincu u nekoliko američkih država, uključujući ruralnu Alabamu, sirotinjsku četvrt u središtu Los Angelesa u Kaliforniji i Puerto Rico.

Američki dužnosnici u Ženevi nisu bili dostupni za komentar.

“Sramotna statistika”

Citirajući sramotne statističke podatke povezane s rasnom diskriminacijom, Alston je rekao da je 2,5 puta veća vjerojatnost da će Afroamerikanci živjeti u siromaštvu nego bijelci te da je njihova stopa nezaposlenosti više nego dvostruka. Žene, Latinoamerikanci, imigranti i autohtoni narod također su pogođeni visokim stopama.

U Americi ima najmanje 550.000 beskućnika, kazao je.

“Porezna reforma pogoršat će tu situaciju i osigurati da SAD ostane najnejednakije društvo u razvijenom svijetu”, ustvrdio je Alston. “Planirani dramatični rezovi socijalne pomoći smanjit će sigurnosnu mrežu koja je već ionako puna rupa”.

Također je rekao da nema čudesnog recepta za iskorjenjivanje krajnjeg siromaštva te da svaka razina vlade mora donositi svoje vlastite odluke u dobroj vjeri.

“Na kraju, posebice u bogatoj zemlji poput Sjedinjenih Država, perzistencija krajnjeg siromaštva je politička odluka koju donose oni na vlasti”, zaključio je Alston.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj