BIVŠI ŠEF IZRAELSKE TAJNE SLUŽBE: “Mossad je kriminalna grupa sa dozvolom”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu reagovao je na izjavu bivšeg šefa te službe Tamira Parda koji je rekao da je Mosad “organizovana kriminalna grupa s dozvolom” i da je to “najzabavniji dio rada u njoj”.

“Mosad nije organizovana kriminalna grupa. To je veličanstvena organizacija koja radi važne stvari u ratu protiv terora i mi je pozdravljamo”, rekao je Netanijahu na početku sjednice vlade.

To je bio Netanijahuov odgovor na ocjenu bivšeg šefa Mosada Parda koji je nedavno učestvovao u jednoj TV emisiji u kojoj je rečeno da je Netanijahu zatražio od Jorama Koena, načelnika izraelske bezbjednosne službe Šin bet od 2011. do 2015. godine, da prisluškuje razgovore visokih zvaničnika, uključujući šefa vojske i Mosada. Netanijahu i Koen su oštro porekli te optužbe.

“Nikada nisam tražio da (Koen) sluša načelnika izraelskih odbrambenih snaga niti šefa Mosada”, napisao je Netanijahu na Tviteru u petak, a njegov kabinet je takođe to porekao, ocijenivši da se radi o “potpunoj laži”.

Tiražni izraelski list “Jediot ahronot” objavio je danas da je izraelski odbrambeni establišment pripremao veliku tajnu operaciju 2012. i 2013. godine i da su mnogi ljudi bili dio projekta ali je samo nekoliko desetina znalo sve.

Netanijahu je navodno strahovao da će se za projekat pročuti pa je isključio skoro sve ministre i članove Kneseta (parlamenta).

Lideri opozicije pozvali su da državni kontrolor ispita optužbe o prisluškivanju jer, ako se potvrde, tiču se svih i jako su ozbiljne, kako su rekli.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj