JOŠ JEDAN ZLOČIN BEZ KAZNE! Hiljade Palestinaca na ukopu ubijene medicinske sestre Najjar

Hiljade Palestinaca prisustvovalo je komemoraciji i ukopu 21-godišnje Palestinke Razan al-Najjar, koja je ubijena dok je volontirala kao medicinska sestra tokom masovnih demonstracija pod nazivom “Veliki marš za povratak” na granici Pojasa Gaze i Izraela.

Slikovni rezultat za al najar funeral

Tijelo mlade djevojke donešeno je iz bolnice u Han Yunusu do porodične kuće. Članovi porodice, rodbina, prijatelji, kolege i svi koji su je poznavali, ispratili su je na posljednji počinak.  Dženaza-namaz je klanjana u džamiji Ibad er-Rahman, a nakon toga je obavljen ukop. Tokom ukopa mogli su se čuti i slogani protiv Izraela. 

Nakon ukopa Palestinci su držeći Najjar šetali do granice. Intervenisali su izraelski vojnici koji su pucali na demonstrante. Upotrijebili su i suzavac.  Iz palestinskog Ministarstva zdravlja saopćeno je da ima ranjenih. Nisu dali informacije o stepenu povreda.

Slikovni rezultat za al najar funeral

Pogođena u grudi

Izraelske oružane snage ubile su palestinsku medicinsku sestru u petak kada je ona pokušala pomoći ranjenom demonstrantu na granici Pojasa Gaze, navode zdravstveni zvaničnici i svjedoci, dok iz Izraela navode kako su militanti napali njihove trupe iz ručnog naoružanja i bombama. Smrt Razan Al-Najar povećala je broj ubijenih Palestinaca u svakosedmičnim demonstracijama od 30. marta na 119.

Najar, 21-godišnja volonterka-sestra, pogođena je dok je trčala ka utvrđenoj graničnoj ogradi, istočno od grada Khan Younis u Pojasu Gazi, u pokušaju da dođe do jednog ranjenika, navodi svjedok. Nosila je bijelu uniformu i „podigla je ruke visoko u zrak kako bi na jasan način pokazala ko je, ali su izraelski vojnici pucali i pogodili je u grudi“, naveo je neimenovani svjedok agencije Reuters.

Slikovni rezultat za al najar funeral

Bez komentara

Glasnogovornica izraelske vojske nije imala komentar na ubistvo medicinske sestre. Izraelski oficiri ranije su naveli kako vojni snajperi gađaju samo one ljude koji predstavljaju prijetnju, no i kako meci nekada mogu pogoditi prolaznike ako se odbiju ili prođu kroz prvobitne mete.

Medicinski zvaničnici Gaze istakli su kako je najmanje 100 Palestinaca ranjeno tokom masovnih protesta u petak. U odvojenom saopćenju se navodi kako je izraelska vojska djelovala kako bi rastjerala „hiljade huligana“ na pet lokacija. U dosadašnjim protestima nijedan izraelski vojnik nije poginuo tokom sukoba na granici.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj