NETANYAHU SUTRA U EVROPI: Planirani susreti sa njemačkom kancelarkom, francuskim predsjednikom i britanskom premijerkom

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dolazi u ponedjeljak u Evropu kako bi joj uputio poruku o najvećoj mogućoj nepopustljivosti prema Iranu pred čelnicima koji pak žele sačuvati nuklearni ugovor i nastaviti dijalog s Teheranom.

Netanyahu, žestoki protivnik nuklearnog ugovora s Iranom i općenito iranskog režima, sastat će se ove sedmice s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i britanskom premijerkom Theresom May u prilikama pojačane regionalne napetosti.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija su među potpisnicima nuklearnog ugovora koji su 2015. potpisale velesile i Teheran kako bi spriječili Islamsku Republiku da proizvede nuklearno oružje. Njihovi čelnici odlučno brane ugovor unatoč američkom izlasku koji je objavljen 8. maja uz veliku medijsku pozornost.

Posljedice američkog istupanja iz ugovora trebale bi u drugi plan gurnuti sve druge teme ove sedmice.

“Razgovarat ćemo o tome kako spriječiti nuklearne planove i širenje Irana na Bliskom istoku. Iznijet ću naša stajališta”, rekao je Netanyahu u ponedjeljak. Ta su pitanja “presudna za izraelsku sigurnost”, dodao je.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj