PUTIN POTPISAO ZAKON O KONTRAMJERAMA: Primjenjivat će se na države, kompanije i pojedince koji ‘neprijateljski postupaju prema Rusiji’

 Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa primjena kontrasankcija protiv SAD i njihovih saveznika. Zakon će se primjenjivati na Sjedinjene države, Veliku Britaniju i neke druge evropske zemlje (poput država Višegradske grupe, Ukrajine i sl), ali i određene kompanije te pojedince  zbog “neprijateljskih postupaka protiv Rusije”.

Dokument je objavljen danas, 4. juna, iako ga je državna Duma usvojila 22. maja, a odobrio gornji dom parlamenta 30. maja .

Svrha ovog saveznog zakona je da štiti interese Rusije i sigurnost, suverenitet i teritorijalni integritet, ljudska prava i slobode ruskih građana od neprijateljskih akcija Sjedinjenih Država i drugih stranih zemalja, uključujući i one izražene u okviru političkih i gospodarskih sankcija protiv Ruske Federacije, ruskih državljana ili ruskih pravnih osoba, te drugih radnji koje predstavljaju prijetnju ruskom teritorijalnom integritetu ili usmjerene su na gospodarsku i političku destabilizaciju Ruske Federacije”, stoji u zvaničnom pojašnjenju.

Dokument daje dodatna prava predsjedniku i vladi da kao odgovor na “neprijateljske” mjere uvedu restriktivne mjere protiv američkih, pojedinih evropskih i drugih zemalja, kao i tvrtki koje djeluju pod njihovom jurisdikcijom. Zakon propisuje ograničenje uvoza određenog broja roba, osim lijekova i vitalnih dobara, te uvoz i izvoz proizvoda stranih kompanija i građana, osim roba koje Rusi ili stranci mogu u zemlju unijeti za ličnu upotrebu.

Vlada će ukinuti kontramjere ako se promijene okolnosti koje su i dovele do njihovog uvođenja, navode agencije.

Već sutra ruski predsjednik putuje u Austriju, a dan uoči susreta sa tamošnjim zvaničnicima austrijska televizija je emitirala širi intervju sa Vladimirom Putinom.

Nisam se susreo sa Trampom zbog jake političke borbe u SAD-u

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se njegov sastanak sa američkim liderom Donaldom Trampom još nije dogodio zbog jake unutrašnje političke borbe u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Ovo bi trebalo da pitate naše kolege iz Sjedinjenih Američkih Država. Prema mom mišljenju, to je posljedica žestoke unutrašnje političke borbe u Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je Putin u intervjuu za austrijsku televiziju ORF.

On je dodao da se više puta sastajao sa Trampom na različitim međunarodnim forumima i da redovno sa njim razgovara telefonom. Putin je naveo da dijeli zabrinutost američkog predsjednika o eventualnoj novoj trci u naoružanju i nada se da će oni lično razmisliti kako da je spriječe.

“U jednom od posljednjih telefonskih razgovora Donald je rekao da je zabrinut zbog mogućnosti nove trke u naoružanju. Potpuno se slažem sa njim. Mi nismo inicijatori ovakvog razvoja događaja, kao što znate, nismo se mi povukli iz Sporazuma o ograničavanju sistema protivraketne odbrane. Ali ja delim mišljenje američkog predsjednika da moramo da razmislimo kako da sprečimo novu trku u naoružanju. I nadam se da će ovaj rad početi i među nama lično”, naglasio je Putin.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj