SOROŠ GOSTOVAO U ITALIJI PA UPITAO: Da li je vicepremijer Italije na Putinovom platnom spisku

Američki milijarder mađarskog porijekla Džordž Soroš učestvovao je danas na Festivalu ekonomije u italijanskom gradu Trentu, gde je javno upitao da li predsjednik Rusije Vladimir Putin “zapravo finansira” Ligu, antiimigrantsku stranku pod vođstvom Matea Salvinija, koja sa populističkim Pokretom pet zvjezdica čini novoformiranu vladajuću koaliciju u Italiji.

“Italijansko javno mnijenje ima prava da zna da li je Salvini na Putinovom platnom spisku”, kazao je Soroš, prenosi “Korijere dela sera”.

List piše da se nije dugo čekalo na odgovor italijanskog vicepremijera i ministra unutrašnjih poslova.

“Nikada nismo primili ni liru, ni euro, ni rublju iz Rusije, Putina smatram jednim od najboljih državnika i sramota me je zbog činjenice što jedan beskrupulozni špekulant, kakav je gospodin Soroš, dobija poziv da dođe u Italiju da priča”, poručio je Salvini.

“Korijere” navodi da je Soroš tokom obraćanja u Trentu rekao da je “veoma zabrinut” zbog bliskosti nove italijanske vlade sa Rusijom. Dnevnik podsjeća da su stranke koje podržavaju novu vladu zatražile ukidanje sankcija koje je EU uvela Moskvi.

Soroš je naveo da Putin “nastoji da dominira Evropom”. “Ne želi da je uništi, već da je iskoristi zato što ona ima proizvodni kapacitet, dok ruska ekonomije pod Putinom može samo da iskorištava primarne sirovine i ljude”, kazao je Soroš.

On je ponovo predsjednika SAD-a Donalda Trampa opisao kao “prijetnju po svijet, uključujući Ameriku”, uz tvrdnju da šef Bijele kuće “ne razumije osnovne elemente ekonomije”. Po Soroševoj ocjeni, bilo bi dobro ukoliko Tramp “ne bi dugo potrajao”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj