AMERIČKI AMBASADOR U NJEMAČKOJ OTVORENO PROTIV MERKELOVE! Podržao nacionaliste i populiste širom Evrope, sebe vidi kao produženu ruku desno-konzervativnog svjetskog pokreta

Novi američki ambasador u Njemačkoj već je drugi put izazvao skandal otkako je stupio na dužnost prije manje od mjesec dana, izjavama koje su mnogi u Njemačkoj shvatili kao zadiranje u unutarnju politiku te zemlje. A posljednje izjave Richarda Grenella, nevjerovatne za jednog veleposlanika, mogu se shvatiti i kao pozivanje na smjenu kancelarke Angele Merkel i podršku njemačkim i europskim nacionalistima i populistima, što bi moglo destabilizirati samu Europsku uniju. 

Grenell je prvo 13. maja praktički naložio njemačkim tvrtkama da “odmah smanje” operacije u Iranu nakon što je američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom.

Želi osnažiti konzervativne snage u Europi i njihove vođe

A jučer je u intervjuu za britansku verziju krajnje desnog portala Breitbart izjavio da “apsolutno želi osnažiti konzervativne snage u Europi i njihove vođe”. Jasno je da pritom nije mislio na Merkel, iako ona dolazi iz kršćansko-demokratske stranke, a njegovi komentari mogu se protumačiti i kao implicitna podrška glavnoj oporbenoj i trećoj najjačoj stranki u Bundestagu, krajnje desnoj, relativno euroskeptičnoj i izrazito antiimigrantskoj Alternativi za Njemačku.

Osim toga, njegov komentar da je “Trump osnažio ljude da kažu da neće dopustiti političkoj klasi da odlučuje tko će pobijediti i tko se može natjecati na izborima” prilično je očita aluzija na političku krizu oko formiranja populističke vlade u Italiji na koju je predsjednik uložio veto, iako je u međuvremenu vlada ipak formirana.

Naime, američki veleposlanik opisao je konzervativce koje on i “tiha većina” u Europi podržavaju kao one koji imaju “konzistentno konzervativnu politiku o migraciji, poreznim rezovima i rezanju regulative i birokracije”, bez da je jednom riječju kritizirao porast krajnje desnih i populističkih stranaka diljem Europe.

Štoviše, Grenell je ovime proturječio sam sebi s obzirom na to da je u ranijim intervjuima sebe opisao kao “velikog fana Merkel”, naglašavajući njene impresivne ekonomske rezultate, ali po kriteriju migracijske politike očito je da Merkel i Grenell, odnosno konzervativci koje on želi “osnažiti”, stoje na dijametralno suprotnim stranama.

Produžena ruka konzervativnog svjetskog pokreta?

Među njima je Grenell posebno istaknuo austrijskog kancelara Sebastiana Kurza, kojeg je opisao kao “rock zvijezdu”, a sebe kao njegovog “velikog fana”. Kurz se, naravno, istaknuo na austrijskoj i europskoj političkoj pozornici upravo kritikom njemačke i europske izbjegličke politike, koja uključuje obvezne kvote za sve zemlje članice, te predizbornim obećanjem zatvaranja austrijskih granica, kao i koalicijom s krajnje desnom strankom FPÖ. 

Grenell se, nakon što je zasut kritikama na društvenim mrežama i u medijima, uključujući reakcije istaknutih njemačkih dužnosnika poput ministra vanjskih poslova Heika Maasa, na Twitteru pokušao ograditi od tumačenja svojih izjava. Nakon što je novinar John Aravosis u tvitu sugerirao da bi sad Grenell mogao stati i u obranu predsjednika AfD-a Alexandera Gaulanda, koji je izazvao skandal izjavom da je nacizam samo “ptičje govno” u slavnoj njemačkoj povijesti, veleposlanik mu je odgovorio: “Apsurdno. Potpuno osuđujem te komentare. Ne stavljajte mi riječi u usta. Ideja da bih podržavao kandidate ili stranke je smiješna. Stojim iza svog komentara da doživljavamo buđenje tihe većine – onih koji odbacuju elite i njihovog balona. Koje vodi Trump.” 

Politički aktivist, a ne ambasador

No možda i najprikladniji komentar Grenellovih izjava dao je zamjenik čelnika socijaldemokrata (inače koalicijskih partnera Merkel) u Bundestagu Rolf Mützenich: “Veleposlanik sebe vidi kao produženu ruku desno-konzervativnog svjetskog pokreta.” Zastupnik Zelenih Omid Nouripur zajedljivo je primijetio da se “Rusi barem trude da ne budu očiti kad se miješaju u poslove drugih država”. Kritikama su se pridružili i brojni američki političari, uključujući Trumpove republikance u Kongresu i Senatu.

Zamjenik urednika Spiegela, Matthieu von Rohr, ocijenio je kako je Grenell “jasno pokazao da je politički aktivist koji će koristiti svoju poziciju da bi promicao političke promjene u zemlji domaćinu (i ostatku Europe).

No osim što po svim diplomatskim običajima to ne bi smjela biti uloga koju na sebe preuzima jedan veleposlanik, ona je u kontradikciji s Trumpovom izolacionističkom politikom kakvu je proklamirao prije i nakon što je pobijedio na izborima, sažetom u njegovoj rado ponavljanoj krilatici “America First” (Prvo Amerika).

Osim Orbana i Kurza, populisti i nacionalisti došli su na vlast i u Italiji (Pokret pet zvijezda Luigija di Maija i Liga Mattea Salvinija), Češkoj (Andrej Babiš, kojeg zovu i “češki Trump), a sada i u Sloveniji (povratkom na vlast Janeza Janše), dok su u Njemačkoj, Nizozemskoj i Francuskoj Gauland, Geert Wilders i Marine Le Pen postali lideri oporbe.

 

(Global CIR/Agencije/Index)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

 1. Zdenko

  U vrijeme dok se sredinom svibnja izraelska vojska “borila” protiv nenaoružanih prosvjednika u okolici Gaze, a Ivanka Trump smješkala na ceremoniji otvaranja nove američke ambasade u Jeruzalemu gdje je Jeruzalem i nelegalno priznat kao glavni grad Izraela ,Poljska sa Češkom Mađarskom i Rumunjskom je priznala taj čin Što je naravno izazvalo bijes ostalih EU drzava . Čiji je projekat Višegradska skupina svakom je jasno. A zašto se pripisuje drugima to je drugo pitanje?

  Reply
  • DENIS

   Britanija je pokušavala lobiranjem u Americi zajedno sa Izraelom da kazne Merkelovu ,prvi bi to radili iz interesa zbog kontrole svih procesa u EU narocito energetskih i bankovnih i sve što je u vezi toga a Izrael zbog odnosa kancelarke Merkel odnosno same EU prema Palestini. Kako god su jedni lobirali tako su i drugi. Sada kada su vidjeli da nema nikakvog efekta to njihovo udruzivanje, jer pomoć stize sa istoka pojavljuje se slučaj Skripali , hemijsko oruzje u Siriji,progon diplomata i na kraju pod noge BIBI dolazi a i Lazljiva Tereza.

   Reply

Komentiraj