ANGELA MERKEL ODBILA NETANYAHUA: Izraelski premijer nije uspio ubijediti njemačku kancelarku da prema Iranu zauzme oštriji stav

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu nije uspio ubijediti njemačku kancelarku Angelu Merkel da prema Iranu zauzme oštriji stav.

Njemačka za nuklearni sporazum i dvodržavno rješenje

Merkel je na konferenciji za medije održanoj u Berlinu nakon sastanka s Netanyahuom izjavila da Njemačka nastavlja podražavati postojeći nuklearni sporazum s Iranom, napominjući da je pomenuti sporazum i dalje koristan i provodiv. “Sporazumom s Iranom je moguća transparentnost. Da nije tako, proizvodnja iranske atomske bombe bi bila na nekadašnjem nivou. To je naš zvanični stav”, rekla je Merkel.

Istakla je da će biti nastavljene postojeće diplomatske inicijative kako bi se Iran povukao s područja u blizini Izraela. “Utjecaj Irana na ta područja je zabrinjavajući”, kazala je njemačka kancelarka.

Dodala je i kako njena zemlja podržava dvodržavno rješenje u cilju rješavanja izraelsko-palestinskog pitanja.

Netanyahu: Iran pokušava zauzeti cijeli Bliski Istok

Netanyahu je u obraćanju novinarima kazao da je najveći problem s kojim se svijet trenutno suočava “radikalne vjerske militantne grupe”, dodajući kako takve grupe pokušavaju razviti nuklearno oružje. Kritikovao je i riječi iranskog vjerskog lidera Ayatollaha Ali Khameneija da je “Izrael tumor koji je potrebno očistiti”, naglasivši da je krajnje začuđujuće da u 21. stoljeću neko prijeti da će uništiti Izrael.

“Iran poziva na naše uništenje. Želi doći u posjed nuklearnog oružja kako bi ostvario taj genocid”, rekao je Netanyahu.

Na kraju je istakao kako Iran pokušava da zauzme prvo Jemen i Siriju, a potom i cijeli Bliski istok, dodajući da je Teheranu potrebno uvesti ekonomske sankcije kako bi bila zaustavljena podrška radikalnim grupama.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj