DOKUMENTI BRITANSKE VLADE! Brexit bez dogovora sa EU ravan ‘Armagedonu’: Luka Dover propala bi za dan, a cijela država bi ostala bez hrane i lijekova za dvije sedmice

Novinari britanskog Sunday Timesa tvrde da su se dokopali službenog vladinog dokumenta u kojima se opisuju scenariji izlaska Britanije iz Europske unije bez postizanja trgovinskog dogovora s Bruxellesom. Iz kabineta Therese May u ponedjeljak su demantirali cijelu priču, što je potpuno razumljivo jer sam sadržaj tog dokumenta je, blago rečeno, katastrofičan.

Tri moguća raspleta

Scenarij Brexita bez dogovora s Bruxellesom do 29. marta 2019. godine navodno potpisuju visoki vladini dužnosnici. Oni upozoravaju na tri moguća raspleta događaja, a baš nijedan ne zvuči pozitivno. Najbolji mogući scenarij su nazvali ‘umjerenim’, drugi je ‘ozbiljan’, a treći je nazvan – ‘armagedon’.

U izvještaju stoji da čak i po drugom najgorem scenariju, dakle ‘ozbiljnom’, Britaniji prijeti ekonomska i socijalna katastrofa. Luka Dover propala bi u samo 24 sata, a cijela država bi ostala bez hrane i lijekova u roku samo dbije sedmice. 

– Pripadnici RAF-a (Kraljevskog zrakoplovstva) morali bi lijekove transportirati u najudaljenije kutove naše zemlje. Nažalost, ni to ne bi dugo trajalo budući da bi brzo ostali bez goriva – rekao je izvor iz britanske vlade za Times.

Ministar za Brexit David Davis potvrdio je da se vodila rasprava o scenarijima u slučaju da se ne postigne dogovor, ali je naglasio da nitko nije spominjao ‘armagedon’.

U potpunosti smo ovisni o Europi

Ipak, u Britaniji ne skrivaju zabrinutost zbog realne mogućnosti da dogovor propadne i da bogate zemlje EU odbiju trgovati s Britancima ili da se u boljem slučaju promet uspori.

– Mi smo u potpunosti ovisni o trgovanju s Europom. Ako se taj posao uspori, onda smo najebal* – rekao je neimenovani dužnosnik iz britanske vlade.

Ministar unutarnjih poslova Sajid Javid je rekao da su izvještaji koji je Sunday Times objavio ‘histerični’ i da ni u najgoroj noćnoj mori ne može smisliti ‘armagedon’ scenarij.

Uvjeren sam da ćemo postići dogovor s Bruxellesom, ali isto tako se pripremamo na mogućnost da taj dogovor propadne.

 

(Global CIR/JL)

Objavljeno u:

Komentiraj