HRAM ZA PRAKTIČNU UPOTREBU: Crkva iz brusselskog predgrađa pretvorena u luksuznu rezidenciju

Dugo vremena zatvorena i napuštena, prostrana crkva Saint Hubert iz malog brusselskog predgrađa postaje luksuzna rezidencija sa 41 stanom.

Hram za praktičnu upotrebu

Zadnji paroh je stavio ključ u bravu 2010 godine “iz sigurnosnih razloga”, a građevina je trenutno objekt javne konsultacije do 11. maja, koja će najvjerovatnije završiti dozvolom za renoviranje. Događaj je istinska premijera za Kraljevstvo.

Piše: Džana Mujadžić

Carlos Meester je kupio zdanje od općine Watermael-Boitsfort po cijeni od milijun i pol eura, ali će nakon popravki i renovacija, objekt biti stavljen na tržište po cijeni od pet milijuna.

Gradić se raduje tranformaciji jer će uštede biti velike i značajne, ali brojni su i zagovaraci pretvaranja hrama u raskošan hotel, koji bi skrenuo pažnju na predgrađe. Predlaze se pravljenje tornja od čelika i stakla!

Mjesto za molitvu

Dioceza Malines- Brussels nije oduševljena rekonverzijom, ali neće preduzeti nikakve mjere spriječavanja jer je fasada veoma oštećena, sa građevine pada kamenje i drugi materijal pa su prolaznici svakodnevno ugroženi skoro deset godina. Atipični, luksuzni prostori unaprijedit će razvitak i naprdak male općine od 24. 000 stanovnika.

Planira se i gradnja  velikog kulturnog centra i “prostor od općeg značaja” te parkinzi za automobile i bicikle.

U prizemlju će postojati i mjesto za molitvu kako bi se sačuvala originalna namjena građevine ali i dragocijenosti koje još uvijek krase crkvu.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj