NAPREDAK PREGOVORA O IZBORNOM ZAKONU! Izetbegović, Radončić i Krišto najavljuju skori dogovor

Nakon još jednog susreta predstavnika bh. političkih stranaka i međunarodne zajednice organiziranim u cilju postizanja dogovora kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, lideri stranaka su izrazili nadu i zadovoljstvo napretkom u pregovorima.

“Mislim da smo danas napravili jedan korak prema rješenju i da će to biti jedno privremeno, jednokratno rješenje za ove izbore koji će odnositi isključivo na federalni Dom naroda. Uz pomoć prijatelja iz međunarodne zajednice mislim da smo danas napavili jedan korak i nadam se da ćemo u četvrtak definisati šta je to”, kazao je lider SDA Bakir Izetbegović.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić je naveo da je današnji razgovor bio vrlo seriozan, konstruktivan i veliki korak naprijed.

“Mislim da smo najbliži rješenju do sada i da u ovom trenutku o nekim detaljisanjima ne treba baksuzirati dobar ishod cijele priče”, naveo je Radončić.

“Zadovoljstvo mi je da tražimo rješenja, obzirom da imamo odgovornost da trebamo implementirani odluku Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju kada je u pitanju izbor izaslanika za Dom naroda Parlamenta FBiH, a naravno i legitimno predstavljanje, odnosno izbora drugih političkih predstavnika kada su u pitanju administrativno-političke razine. Tražimo rješenja, sastanci će se nastaviti. Ono što mogu kazati je da su naši stavovi takvi da ćemo se potruditi da naša rješenja budu u skladu sa Ustavom, evropskim konvencijama i odlukom Ustavnog suda BiH o predstavljanju konstitutivnih naroda”, navela je Borjana Krišto iz HDZ-a.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj