NESVAKIDAŠNJA MODNA REVIJA: Smotra “Gucci Cruise” zapalila groblje u Arlèsu

Modna kuća ‘Gucci’ je pretekla sve rivale odabiranjem rimskog groblja u galskom južnom gradiću Arlèsu, za najnoviju smotru “The Cruise”. Šetalište Alyscamp postoji od četvrte godine prije Christa i u njemu su najviđeniji građani nasli vječni spokoj.

groblje_2.jpg

Nesvakidašnja modna revija

Alessandro Michele  je uspio zainteresirati cijelu planetu za modele posebne kolekcije, zapalivši baklje oko podija dugog 200 metara, koje nisu preplašile niti zasmetale VIP uzvanicima poput Eltona Johna, Valerie Golino ili Salme Hayek u pratnji supruga Françoisa Henri Pinaulta, ujedno vlasnika grupe Kering kojoj pripada Gucci.

Piše: Džana Mujadžić

Dozvolom da pokaže smotru na mjestu pod zastitom Unesco-a Michele je potvrdio nadmoćnost modne industrije,  koja bezbrižno upotrebljava kulturno-historijske prostore za osobnu promociju.

Kreator upravlja brandom od 2015. godine a važi posvuda u svijetu za fashion revolucionara. Najnovija smotra šašavih grofica, odjevenih u saten i volane te hipstera u zebrastim legginzima, nadahnutih modnim ludostima od prije 40 godina, prihvaćena je od strane maximalista dok je posebno podvučen mantil od crvenog kašmira, asimetrične naočale sa razlicitim staklima…

Kolekcija  obiluje pomiješanim detaljima koji podsjećaju na insekte, futuristicku odjeću za skijanje, rock’n’roll bikere…

Ostvario san

Designer je također otkrio ‘sweats’ nazvane “Dvorac Montfort” pa logotipirane torbice i izokrenute, vunene kaputiće. Poduzetnik iz Los Angelesa, André Bolozos je dobio sva prava na kreacije.

Alessandro Michele je u Francuskoj ostvario osobni san, upriličivši smotru u antičkom dekoru. Prošle godine je nastojao iznajmiti atenski Parthenon, ali zbog restrikcija, revija je održana u galeriji Palasive du Palazzo Pitti u Firenzi.

Arlès grad na Rhôni posjeduje bogatu historijsku baštinu: oformljen 800 godine prije Nove ere, pod Feničanima je bio značajna trgovinska luka. Rimljani su ga preuzeli 46 godine prije JC. Prije desetljeće otkrivena je na obalama Rhône najstarija bista Césara.

S otkrićem željeznice luka Arlès vise nije bila privlačna a zbog izolovanosti je grad privukao Vincenta Van Gogha koji je tu naslikao oko 300 platna za dvije godine boravka.

Naziv Alyscamp dolazi od latinskog Elisri Campi, odnosno Elizejska polja i vječno počivaliste duša junaka grčke mitologije. Cijela ta, uzbudljiva povijest nije se mnogo dojmila manekenki oslobođenih moralnih i spolnih inhibicija prethodnih generacija.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj