TRUMPOVE MJERE GURAJU SAD U IZOLACIJU: Šest ministara država članica G7 u zajedničkom saopćenju kritikovalo politiku SAD-a

Kanada i EU su očigledno nezadovoljne novim nametima na uvoz čelika i drugih proizvoda, a koje je uvela Trumpova administracija. Svoje nezadovoljstvo nisu krile ni nakon sastanka ministara finansija sedam najrazvijenijih ekonomija svijeta.

Slikovni rezultat za trump alone on meeting

Na sastanku održanom uoči samita G7 američkom ministru finansija Stevenu Mnuchinu jasno je rečeno da je sada na Sjedinjenim Američkim Državama da izglade stvari i izbjegnu trgovinski rat. S ovim se složio i francuski ministar finansija Bruno Le Mer, koji smatra da je sada na američkoj administraciji da donese prave odluke i izgladi situaciju te ukloni poteškoće.

Na kraju ministarskog sumita G7 u Kanadi, ministri iz  Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Japana, Italije i Kanade su objavili zajedničko saopštenje u kojem su kritikovali politiku američkog predsjednika.

Kanada i EU su SAD prijavile Svjetskoj trgovinskoj organizaciji izazvane carinama od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto na uvoz aluminija koje je Trump objavio u četvrtak.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj