(VIDEO) RUŽIČASTA MISTERIJA STARA DVA VIJEKA: Nauka ovo jezero ne može da objasni

Prvi zapis o ružičastom jezeru na otoku Midl u zapadnoj Australiji potiče iz 1802. godine. Britanski pomorac i hidrograf Matju Flinders usidrio se kod ostrva na putu za Sidnej.

Rozo jezero u Australiji (foto: World Viewers Stop) -

Tokom 19. vijeka Midl su nastanjivali lovci na tuljane i kitove, a početkom 20. vijeka na dijelu jezera napravljena je solana, koja je ubrzo napuštena. Ni danas nije tačno poznato čemu jezero Hilier duguje svoju jedinstvenu ružičastu boju. Grupa naučnika 1950. godine istraživala je uzroke boje jezera, ali uzorci jezerske vode nisu sadržali tragove algi, koje inače najčešće daju boju vodi.

Ipak, pretpostavlja se da je ružičasta boja jezera, poput sličnih fenomena, rezultat visoke slanosti i prisutnosti algi koje vole so.

Za razliku od drugih ružičastih jezera koja mijenjaju boju u skladu s promjenama temperature, jezero Hiler je ružičasto tokom cijele godine, a voda ostaje ružičasta čak i kada se sipa u neku posudu.

Јezero je dugačko oko 600 metara, okruženo šumom eukaliptusa i čajevca, a od okeana ga dijeli usko područje pješčanih dina.

Ono je i ogromna turistička atrakcija, a zahvaljujući visokom nivou soli, na njemu bi sigurno bilo zanimljivo plutati. Ipak, budući da se ostrvo koristi samo u istraživačke svrhe, kupanje nije baš učestalo.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj