IZRAEL NAKON OTKAZANE UTAKMICE! ‘Messi se priklonio teroristima’: Netanyahu zvao argentinskog predsjednika da interveniše, Liberman potez nazvao sramotnim

Prijateljska utakmica između fudbalskih reprezentacija Izraela i Argentine, koja se trebala igrati u Jerusalemu, je otkazana. Iz Fudbalskog saveza Argentine u srijedu su kazali da su obavijestili kolege iz izraelske federacije.

“Sportom zaluđeni Izrael danas je razljućen zbog iznenadne odluke Argentine da otkaže prijateljsku utakmicu pred Svjetsko prvenstvo nakon propalestinskih protesta, a neki od lidera Izraela optužuju svjetskog asa Lionela Messija i njegove saigrače za priklanjanje teroristima”, navodi agencija AP.

Utakmica, koja je bila zakazana za 9. juni, trebala se igrati na stadionu Teddy Kollek izazvala je mnogo negativnih reakcija, posebno Palestinaca. Također, je bio najavljen bojkot različiti organizacija. Prema navodima argentinskih medija selektor Jorge Sampaoli od početka se protivio odigravanju utakmice sa Izraelom, a ni igrači nisu bili pretjerano zainteresovani za igranje tog duela.

Gonzalo Higuain, napadač torinskog Juventusa i reprezentacije Argentine u izjavi za ESPN je potvrdio da je susret u Jerusalemu otkazan. „Na kraju svega, uradili su pravu stvar i to je iza nas. Zdravlje i dobar razum su na prvom mjestu, osjećali smo kako nije ispravno ići tamo“, naveo je argentinski napadač.

Palestinci, koji su tvrdili da bi odigravanje poduprijelo napore Izraela da legalizuje okupaciju Jerusalema, održali su proteste u mnogim mjestima, pa čak i u Barceloni gdje se Argentinci pripremaju za Svjetsko prvenstvo. “Utakmica je postala politički instrument i nešto više od sporta zbog insistiranja Izraela da se igra u Jerusalemu, za koji tvrde da je glavni grad“, rekao je Jibril Rajoub, predsjednik Fudbalskog saveza Palestine.

Rajoub je zatražio od argentinskih fudbalera, naročito od prve zvijezde Lionela Messija, da se ne pojave na utakmici.

Susret sa Izraelom trebao je biti generalna proba za Argentinu pred nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, koje će se održati od 14. juna do 15. jula. “Plavo-bijeli“ se na Mundijalu nalaze u grupi “D“ sa reprezentacijama Hrvatske, Islanda i Nigerije.

Tužno jutro

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je zvao argentinskog predsjednika Mauricija Macrija telefonom i tražio da intervenira, ali bezuspješno.

„Sramota je da nogometni vitezovi Argentine nisu izdržali pritisak mrzitelja Izraela čiji je jedini cilj da nanesu štetu našem osnovnom pravu na samoodbranu i omoguće uništenje Izraela. Mi nećemo pokleknuti pred ovim čoporom antisemitskih pristalica terorista“, kazao je ministar odbrane Izraela Avigdor Lieberman.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin izjavio je kako je došlo tužno jutro za izraelske ljubitelje sporta, među kojima su i njegovi unuci.

No, postoje vrijednosti koje su čak i iznad Messija. Politizacija argentinske odluke me veoma brine“, dodao je.

Sa druge strane, opozicija optužuju ministricu sporta Miri Regev, koja je često u pažnji medija, da je dovela do politizacije sportske manifestacije jer je insistirala na pomjeranje igranja utakmice iz Haife na spornu lokaciju u Jerusalemu, te da je pokušala orkestrirati politizirano pojavljivanje Messija na određenim lokacijama.

Izrael je osvojio Istočni Jerusalem tokom rata 1967. i anektirao to područje, što međunarodna zajednica ne priznaje. Izrael cijeli Jerusalem smatra svojom prijestolnicom, dok Palestinci žele od Istočnog Jerusalema napraviti svoj glavni grad buduće države.

Dobili smo udarac u lice

Lider opozicije Yitzak Herzog nazvao je dešavanje „spektakularnim autogolom“ Regev koja je osigurala pobjedu onima koji bojkotiraju Izrael. Lider Laburista Avi Gabbay zatražio je policijsku istragu „korumpiranog ponašanja“ Regev.

Dobili smo udarac u lice, ovo nije samo sport. Ovo može, nažalost, izazvati međunarodni cunami“, napisao je on na Twitteru.

Regev je odgovorila kako su terorističke grupe prijetile argentinskim nogometašima i njihovim porodicama, slanjem fotografija mrtve djece. Optužila je članove Knesseta (izraelskog Parlamenta) da podržavaju zagovarače bojkota.

„Nažalost, imamo Trojanskog konja u Knessetu koji je dao povoljan vjetar terorizmu“, navela je.

 

(Global CIR)

Komentiraj