DA LI JE OVO POČETAK URUŠAVANJA ‘INICIJATIVE TRI MORA’? Uprkos pritisku Washingtona: Austrija i Rusija potpisali plinski ugovor do 2040.

“Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na Evropu da kupuje njihov ukapljeni prirodni plin, koji je dvostruko ili trostruko skuplji od onog kojeg kupuje iz Rusije”, izjavio austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen nakon što je Austrija potpisla ugovor o kupovini ruskog plina do 2040. godine. Ovaj dugoročni energetski ugovor prijeti da pokopa težnje britansko-američke inicijative ‘Tri mora’, kojom se na najbogatije tržište na svijetu umjesto jeftinog ruskog želi plasirati nekvalitetniji i skuplji američki, a kasnije i izraelski plin. Ovaj ugovor se može posmatrati i kao još jedna pobjeda njemačke diplomatije.

Slikovni rezultat za putin and van der bellen

Nema nikakvog smisla zamijeniti ruski plin s američkim

“Dok američki političari optužuju Evropu da ovisi o ruskom plinu, zaboravljaju da je američki tekući plin dvaput ili trostruko skuplji od ruskog. U takvim okolnostima, iz čisto ekonomskih uvjeta, nema nikakvog smisla zamijeniti ruski plin s američkim ukapljenim plinom”, rekao je Van der Bellen.

Beč je, napomenuo je austrijski predsjednik, oduvijek želeo da ukloni tenzije koje su nastale u odnosima između Rusije i EU. Na kraju krajeva, i sama Rusija je dio Evrope. To je stanovište koje dijeli i austrijski premijer Sebastijan Kurz. Od 1. jula Austrija zvanično preuzima predsjedavanje strukturama Evropske unije i namjerava da svoju poziciju „prenese“ i na kolege iz „ujedinjene Evrope“.

Jedna od tema razgovora dva predsjednika bilo je i jačanje ekonomske saradnje. Prošle godine trgovinska razmjena između Austrije i Rusije povećana je za 40 odsto, a i dalje bilježi rast. Moskva i Beč rješavaju i probleme dvostrukog oporezivanja, a sarađivat će i u oblasti inovacija i šumarstva. Takođe, sklapaju se i dogovori sa austrijskim investitorima.

Ruski mediji napominju da je ovo prvi susret Vladimira Putina i Aleksandra Fan der Belena i primjećuju da je ruski predsjednik u Beču dočekan uz najveće počasti — počasnu stražu, crveni tepih, rusku trobojku i himnu, iako je u pitanju radna posjeta.

Doprinos energetskoj stabilnosti Evrope

Putin je istaknuo kako je Austrija važan transportni čvor ruskog plina koji se izvozi u Evropu.

“Austrija je postala ključna ili barem jedna od najvažnijih tačaka ruskog plinskog tranzita u zapadnu Evropu i igra važnu ulogu u osiguravanju energetske sigurnosti za cijeli evropski kontinent”, kazao je Putin, podsjećajući na važnost plinskog čvorišta Baumgarten u istočnoj Austriji.

„Austrija je uvijek bila i ostat će važan partner Rusije. Tokom mnogih vijekova naše zemlje su održavale tijesne kontakte, čak i kada su bili najteži trenuci u historiji, pa i za vrijeme Hladnog rata“, rekao je.

Podsjetio je da je Rusija u posljednjih 50 godina izvezla više od 200 milijardi kubnih metara prirodnog plina u Austriju. Nakon sastanka su ruski Gazprom i austrijski OMV potpisali su ugovor o opskrbi plinom do 2040. godine.

Sjeverni tok 2 neupitan

Inače, OMV i Gazprom zajedno rade na plinovodu “Sjeverni tok 2” koji bi trebao  udvostručiti kapacitet postojećeg “Sjevernog toka”. Projekt se suočio s otporom Washingtona, koji traži povećanje izvoza svog LNG-a u Evropu, a glavna područja blokade odnose se na zemlje tzv. Višegradske grupe, koje ulaze u širu koaliciju Inicijativa tri mora.

Austrija se zasigurno nije htjela odreći svog statusa bankarske oaze i vodeće države središnjeg dijela Evrope, što bi zasigurno bilo ugroženo da se suprotstavila najvećem njemačko-ruskom energetskom projektu Sjevernog toka 2. Prema prvobitnom planu, ona je trebala biti okosnica ‘Inicijative tri mora’  koju su neki analitičari nazvali ‘rađanjem nove Austro-Ugarske imperije’. Tako da se ovaj ugovor može posmatrati kao još jedan pobjeda ujedinjene Evrope, ali prije svega diplomatska pobjeda Berlina i kancelarke Angele Merkel.

Inicijativa tri mora predstavljena u Dubrovniku

Inicijativa tri mora zamišljena je kao neformalna politička platforma inicijative zemalja istočne i srednje Evrope (država članica EU) na potezu Baltik-Jadran-Crno more. Područje Inicijative obuhvata 12 država ( Hrvatska, Slovenija, Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska i Bugarska) koje predstavljaju 28% teritorija Unije i 22% njezina stanovništva, ali i samo oko 10% BDP-a. Inicijativa tri mora po prvi je put predstavljena u Dubrovniku, u augustu 2016. godine, a podržale su je SAD, Velika Britanija, Turska i Kina.

Kao jedan od glavnih fokusa “Inicijative tri mora” navodi se što veća energetska nezavisnost, odnosno uvoz prirodnih energenata iz što više različitih izvora. Poljaci su se tu već istakli i ponosno naglasili da su nedavno primili prvu pošiljku američkog prirodnog tečnog gasa (LNG). Novi plan što manje energetske zavisnosti od Moskve uključuje uvoz američkog plina i preko Hrvatske.  Izgradnjom LNG terminala na Krku, koji će se spojiti s već izgrađenim terminalom u Poljskoj, stvorila bi se ‘britansko-američka’ alternativa plinskoj osovini Moskva-Berlin na opskrbu prirodnim plinom.

Da Americi nimalo ne odgovara ruska energetska dominacija nad Evropom, na prvom samitu “Inicijative tri mora” u Dubrovniku augusta 2016. potvrdio je i američki general Džejms Džons: – Rusi koriste energiju kao sredstvo pritiska na Evropu. Ovim ujedinjenjem udarit ćete na neprijatelje njegovim oružjem – čime je zapravo pokazao koliko je Americi stalo do ove koalicije 12 evropskih zemalja, koje je proglasio “neprijateljima Rusije”.

No, kako stvari stoje, predsjednik Austrije i predstavnik stranke Zelenih, Aleksandar von Bellen, jasno je stavio do znanja svjetskoj javnosti kako mu je ekonomski interes EU i njegovih građana na prvom mjestu, a taj interes podrazumijeva produžetak kupovine ruskog plina i nastavak izgradnje Sjevernog toka 2.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

 1. Izrael i Britanija na aparatima.

  Reply
 2. Znaci zvanicno americke sankcije nemaju vise nikakvu snagu niti efekta (osim na banana drzave ) a samim tim i doba americkog ” pax-a ” je zavrsilo…
  Sad smo u fazi rekonstrukcije globalnog poredka i radjanja najvece svjestke sile EU…Ako pogledamo historijski stvari oko globalnog poretka i odvajanja USA od Britanije uzrok je bila FUNTA.—- uzrok i povod rata za nezavisnost americkih kolonija od britanskog carstva?
  kaze da je uzrok zahtjev engleza da kolonije koriste britansku funtu za sto bi one morale uzeti kredit kod engleske centralene banke, zaduziti se.
  za povod se navodi čaj (nafta gas i derivati danas). englezi su zahtjevali od kolonija da kupe skuplji caj (3 puta skuplji?) koji je englezima bio višak i nisu ga mogli prodati drugdje.

  Vidimo paralelele?

  Sve je ostalo isto interesi i samo grubi interesi.

  Reply

Komentiraj