JAVIO SE IVO SANADER: Hrvatskoj potrebna velika koalicija HDZ-a i SDP-a

Velika je koalicija HDZ-a i SDP-a iz nacionalnih, političkih razloga bila potrebna još jučer. Zašto? Prvo, da završimo Drugi svjetski rat i poslijeratni period. U političkom smislu, ne u historijskom ili krivičnopravnom – o tome neka vode računa historičari i pravosuđe”, rekao je Sanader za “Globus”.

Međutim, kako ističe, politički da završe Drugi svjetski rat i poslijeratni period mogu samo ove dvije velike stranke.

“One su na to pozvane i to je jedan od njihovih historijskih zadataka”, rekao je on.

Sanader objašnjava da govori o političkoj potrebi da se jednom za svagda završi sa prepucavanjem o tome na primjer da li je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav ili nije, da li je komunizam jednako antifašizam i slično.

“Neoprostivi zločini su činjeni i pod zvijezdom petokrakom, i to za vrijeme rata kao i u vrijeme poratnog Titovog komunističkog režima, i u vrijeme Pavelićevog ustaškog profašističkog režma”, kaže Sanader.

“Zato antifašizam – da, komunizam – ne. Zato ‘Za dom spremni’ ne može više biti stari hrvatski pozdrav, jer je zločinima ustaškog režima zauvijek diskvalifikovan, kao što je zločinima diskvalifikovana petokraka”, nastavlja on.

Zajedničkom Deklaracijom HDZ-a i SDP-a koja bi u Hrvatskom saboru bila ponuđena i drugim političkim strankama na usvajanje, “političkim bismo aktom završili te besplodne i besmislene rasprave i sukobe”.

“A koalicija HDZ-a i SDP-a bi pokazala da smo politički zreo narod koji zna razmišljati višeslojno i koji zna postaviti prioritete”, naveo je on.

Prema Sanaderovom mišljenju, različite političke stranke nisu i ne mogu da budu svrha same sebi, već je smisao njihovog postojanja u tome da u svakom pogledu ostvaruju napredak za društvo i zemlju.

“Dakle, to vrijedi i za HDZ i za SDP, kao i za HNS, HŠ, IDS, HSLS i druge, uključujući i nove stranke, od Laburista preko Oraha do Mosta i Živog zida”, naveo je on.

Sanader je o tome pisao i u svojoj knjizi koja nosi naslov “Velika koalicija” i gdje iznosi mišljenje o aktuelnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj