KOJOVIĆ O PREDSJEDNIČKOM KANDIDATU ‘NAŠE STRANKE’: “Kažu da je preuglađen i preobrazovan: Je li treba birati nekog za kafansku tuču?”

Iako je do izbora ostalo još četiri mjeseca, kandidat Naše stranke za hrvatskog člana Predsjedništva Boriša Falatar već uveliko radi na svojoj kampanji i promociji u medijima. Ipak, nakon nekolicine gafova, na račun Falatara mogle su se čuti i određene kritike, što je Facebook statusom, koji prenosimo u cjelosti, prokomentarisao i predsjednik stranke Peđa Kojović.

“Određen broj ljudi sa kojima ovih dana razgovaram o našem kandidatu za Predsjedništvo BiH, Boriši Falataru, primjećuje, pa i zamjera, u njegovim javim istupima odsustvo gestikularne agresivnosti, verbalne ratobornosti i, tražim adekvatnije riječi, ali ih ne nalazim, preobrazovanost i preuglađenost za “naše prostore”.

Ako je volja glasača da BiH, a i mi s njom, nastavimo putem sukoba, konflikta, ratnohuškačke retorike i ekonomskog siromašenja onda se i ja slažem sa ovim karakterizacijama i savjetovao bih glasanje za kandidate koji su usko specijalizirani za obaranje ruku, bacanje kamena s ramena, lupanju šakama u patriotska prsa i od stol i svemu drugome što se u medijskim istupima kandidata predstavlja kao navodna nadležnost člana Predsjedništva BiH.

Ako je, međutim, volja glasača da se nadležnosti člana Predsjedništva daju u ruke onoga ko je pokazao da briljantnost u ekonomskoj diplomaciji, u visokoj međunarodnoj diplomaciji i koji zemlju želi ujediniti osvajajući i srca i pamet svih njenih građana koji vjeruju da naše društvo mora postati bratstvo u različitosti …E onda je ono što nam treba Boriša.

Nema sumnje da je teško promjeniti perspektivu iz koje posmatramo i ocjenjujemo kandidate. Politika i mediji žive od “klikova ” koje je u ogromnom broju očigledno najlakše skupiti sukobima i javnim svađama, skandalima bez sudskih epiloga svakodnevnih apsurda za koje navodno niko nije nadležan. (TV emisije u kojem se gosti beskonačno svađaju bez intervencije voditelja, a niko ne priča o programu, planu i onome što misli raditi sa nadležnostima koje će imati na raspolaganju su ništa drugo do “gladijatorske” predstave).

Da li svako od nas pojedinačno ima ili nema mudrosti i snage potrebnu za tu promjenu odrediće i odgovor na ključno oktobarsko pitanje, da li smo ili nismo spremni da suštinski mjenjamo društvo nedovršenog konflikta u kojem tavorimo decenijama.

Pred nama, građanima BiH, je sljedeći izbor: birati adekvatne ljude za kafansku tuču ili, glasati za bolju, svijetlu i evropsku budućnost BiH i ljude koje imaju znanja i sposobnosti da nas povedu tim putem. Odluka je, kako se to kaže, potpuno u našim rukama. I u našim, svakog od nas, mora i ostati. Ona ne smije biti rezultat ucjene, kupovine i prodaje ili donesena pod socijalnm pritiskom onih koji su naglasniji, najviše prijete ili imaju milione za reklamu.

Mrak se, kao što reče Boriša kod Senada na Face TV-u, može pobjediti samo svjetlom. A u oktobru je taj prekidač svakome od nas na dohvat ruke. Hoćemo li upaliti svjetlo ili ne – do nas je”, naveo je Kojović u svom komentaru.

alt

 

(Global CIR)

Komentiraj