NAKON ŠTO SU AMERIČKI BOMBARDERI NADLIJETALI SPORNE OTOKE IZ KINE PORUČILI: ‘Nema tih brodova i aviona koji će nas zaplašiti’

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je danas kako “nijedan vojni avion ili ratni brod ne može preplašiti Kinu i kinesku odlučnost da zaštiti svoj teritorij”. Izjava dolazi nakon što su dva američka B-52 bombardera proletjela u blizini spornih otoka u Južnom kineskom moru.

Kako prenosi CNN, američki bombarderi pojavili su se u blizini otočja Spartly gdje je Kina već znatno pojačala svoju vojnu prisutnost. Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova, Hua Chunying, poručila je kako SAD mora prestati s “militarizacijom i provokacijama”.

Prošlog mjeseca na prostor ovih spornih otoka stigli su i kineski bombarderi u sklopu vojnih vježbi što je izazvalo zabrinutost kod Vijetnama i Filipina te izazvalo oštre reakcije SAD-a.

Jedan američki general je tako poručio kako ‘SAD imaju dosta iskustva u rušenju malih otoka’.

DOK KINA MILITARIZUJE VJEŠTAČKA OSTRVA! Američki general: Reći ću vam samo jedno – naša vojska ima mnogo iskustva u uništavanju malih ostrva

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj