POVUČENA PLATFORMA ZA DIJALOG SA SRBIJOM: Kosovo odbilo poziv Brisela za sastanak o ZSO-u

Premijer Kosova Ramush Haradinaj potvrdio je u utorak da je Vlada odlučila iz skupštinske rasprave povući prijedlog platforme za finalni dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. 

Riječ je o platformi koja je u ponedjeljak ponovo skinuta sa dnevnog reda sjednice Skupštine Kosova, jer se političke partije ne mogu usaglasiti s prijedlogom da predsjednik Kosova Hashim Thaci bude šef prištinskog tima za dijalog s Beogradom.

Haradinaj je novinarima rekao da je odluku o povlačenju platforme iz Skupštine donio imajući u vidu veliki interes za raspravu u političkim strankama, u Skupštini i među građanima.

“Da bi dali vremena raspravi i kako bi izbjegli lomove među strankama, povukli smo platformu za razgovore sa Srbijom. Tako dajemo vremena političkom partijama da svojim idejama i prijedlozima daju svoj doprinos, jer Kosovo ima potrebu da tako važna tema bude sveoubhvatno predstavljena”, kazao je Haradinaj.

Odluka o povlačenju platforme iz Skupštine došla je nakon jasnog stava najutjecajnijeg Demokratskog saveza Kosova da neće glasati za njeno prihvatanje.

Osim prijedloga da Thaci bude šef prištinskog tima u dijalogu s Beogradom, u dokumentu u svega nekoliko tačaka, između ostalog, piše da Skupština insistira da dijalog treba okončati “međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom, putem kojeg treba doći do recipročnog priznanja Kosova i Srbije”.

Kosovo odbilo poziv Brisela za sastanak o ZSO-u

Koordinator Vlade Kosova za dijalog sa Srbijom Avni Arifi je izjavio je da je Priština odbila da učestvuje na sastanku u Briselu krajem nedelje koji je trebalo da bude posvećem zajednici srpskih opština.

“Sastanak je bio zakazan za 7. jun, ali mi smo ga odbili. Mi insistiramo na dijalogu i insistiramo da se govori o svim temama. Dok je delegacija Srbije rekla da je jedini razlog za učešće u razgovorima formiranje asocijacije opština sa srpskom većinom. Mi smo tu za sve sporazume. Ili će se sprovesti svi sporazumi, ili neće ni jedan”, rekao je Arifi.

On je kazao da je Včada Kosova u maju tražila od nadležnih organa u Briselu da se tehnički dijalog sa Srbijom što prije nastavi. Arifi je za Radio Slobodna Evropa naveo da je u zahtjevu za dijalog poslato nekoliko tema o kojima bi trebalo nastaviti tehnički dijalog.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj