SAD BRANE SKANDALOZNE IZJAVE AMBASADORA U NJEMAČKOJ: Dok njemački političari traže izbacivanje diplomate iz zemlje, Washington se poziva na ‘slobodu govora’

Američki Stejt department stao je u odbranu izjava ambasadora u Njemačkoj koje su izazvale osude sa svih strana političkog spektra te zemlje, ističući da američki izaslanici “imaju pravo izražavati svoje mišljenje”, prenosi Index.hr.

Nemamo li mi, kao Amerikanci, pravo na slobodu govora? – rekla je portparol Stejt departmenta Heder Noert (Heather Nauert), odgovarajući na pitanja o komentarima američkog ambasadora Ričarda Grenela (Richard Grenell) u intervjuu koji je prošlog vikenda dao za ”Breitbart News”.

Bivši američki portparol u UN-u i čvrsti pristaša američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), Grenel je za portal Breitbart rekao da želi “ojačati evropske konzervativce koji se upravo bude iz tihe većine”. Time je mislio na izbore na kojima su nagli uzlet doživjele konzervativne stranke u Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj i Austriji, a koji su, kako je rekao, pokazali “jačanje konzervativne politike zbog neuspješnih politika ljevice”. “Apsolutno želim osnažiti konzervativce diljem Europe i njihove vođe”, rekao je Grenell.

Uslijedila je žestoka reakcija, budući da se po diplomatskim protokolima veleposlanik ne bi smio miješati u unutarnju politiku zemlje domaćina, pogotovo ne zauzimati stranu pojedinih političkih opcija u toj zemlji.

“Da to napravi njemački veleposlanik u Washingtonu, odmah bi bio izbačen”

“Grenell se ne ponaša kao diplomat, nego kao krajnje desničarski kolonijalni časnik”, rekao je Martin Schulz, zastupnik u Bundestagu, kandidat Socijaldemokratske partije (SPD) za kancelara i bivši predsjednik Europskog parlamenta.

“Ono što ovaj čovjek radi jedinstveno je u povijesti diplomacije. Da njemački veleposlanik u Washingtonu kaže da je tu kako bi osnaživao demokrate, odmah bi bio izbačen”, znakovito je dodao donedavni lider socijaldemokrata.

Kritikama se pridružio šef SPD-a u njemačkoj saveznoj državi Schleswig-Holstein, komentirajući kako bi veleposlanik trebao biti “diplomatski predstavnik svoje zemlje, ne izborni borac za desničarske stranke”.

“Europski građani ne trebaju Trumpova vazala da im kaže za koga da glasaju”

“Europski građani ne trebaju Trumpova vazala da im kaže za koga da glasaju. Američkom veleposlaniku koji se miješa u demokratski proces do te mjere jednostavno nije mjesto (na tom položaju)”, bio je vrlo oštar zastupnik SPD-a Thorsten Schäfer-Gümbel.

“Ako ljudi poput američkog veleposlanika Richarda Grenella vjeruju da mogu diktirati poput vlastelina tko vlada u Europi a tko ne, oni ne mogu ostati u Europi kao diplomati”, još je oštrija bila Sahra Wagenknecht, supredsjednica socijalističke stranke Ljevica. Njemačka vlada zatražila je pak od američke vlade da pojasni izjave svog veleposlanika u Berlinu.

Grenell se u međuvremenu pokušao opravdati. “Ideja da bih podržavao kandidate ili stranke je smiješna. Stojim iza svog komentara da doživljavamo buđenje tihe većine – onih koji odbacuju elite i njihovog balona. Koje vodi Trump”, napisao je američki veleposlanik na Twitteru.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj