DŽAFEROVIĆ POZDRAVIO ZAJEDNIČKI STAV PREDSJEDNIŠTVA BiH: Palestincima omogućiti da u svojoj državi ostvaruju sva ljudska prava

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozdravio je zajednički stav kojeg je Predsjedništvo BiH usvojilo jučer pozivajući na obustavu nasilja i obnovi dijaloga u cilju postizanja pravednog i trajnog mira na Bliskom Istoku, a na osnovama relevantnih rezolucija Ujedinjenih nacija (UN) i Arapske mirovne inicijative.

Saopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

– Dobro je da kolektivni šef države jedinstvenim glasom progovara o ovako bitnim pitanjima, koja se tiču civilizacijskog odnosa naspram primjene brutalnog nasilja prema civilima i višedecenijske nepravde koju trpi palestinski narod.

Blokada pojasa Gaze proizvela je potpuni kolaps u ovoj enklavi i onemogućila život dostojan čovjeka. Stanovništvo Gaze električnu energiju dobija samo četiri sata dnevno, većina ljudi nema pristup pitkoj vodi, a ogroman broj ih živi u potpunom siromaštvu.

Samo u posljednjem valu nasilja ubijeno je više od 100 i ranjeno nekoliko hiljada Palestinaca.

Nasilje i nepravda moraju prestati i mora se pristupiti obnovi dijaloga, uspostavi trajnog mira i pronalasku rješenja koja će Palestincima omogućiti da u svojoj državi ostvaruju sva zagarantovana ljudska prava.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj