MUK IZ LONDONA: Berlin i dalje čeka dokaze o krivici Rusije u slučaju „Skripalj“

Berlin i dalje uzaludno čeka od Velike Britanije dokaze koji bi potvrdili da je za trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju odgovorna Rusija, navodi njemački televizijski kanal „Erste“. Protjerivanje ruskih diplomata iz niza zemalja, među kojima je i Njemačka, zbog toga izgleda krajnje sumnjivo, zaključuje njemački „Erste“.

Na zatvorenoj sednici specijalnog parlamentarnog komiteta Bundestaga u srijedu je zaključeno da Velika Britanija još nije predstavila dokaze koji bi potvrdili da je u napad na Skripalje otrovnom hemijskom supstancom A-234 umiješana Rusija. Utvrđeno je samo da je riječ o otrovu „novičok“ koji se proizvodio u Sovjetskom Savezu, navodi „Erste“.

Britanske vlasti još nisu uspjele da potvrde da je upotrebljena supstanca ruskog porijekla ili da je Kremlj odgovoran za napad. Kako se navodi u tekstu, njemačke obavještajne službe takođe nemaju nikakve dokaze iz sopstvenih izvora na osnovu kojih bi mogli da se izvedu odgovarajući zaključci.

Nedugo nakon Julije Skripalj iz bolnice je otpušten i njen otac Sergej, navodi „Erste“. Julija je nedavno u Velikoj Britaniji dala kratku izjavu pred kamerama: saopštila je da još ne može da vjeruje da je njen otac bio žrtva takvog napada, a da je njen oporavak bio spor i mučan.

Ljekari u klinici u Solsberiju, koji su bili zaduženi za njihovo liječenje, naveli su da je oporavak Skripalja čudo, jer su prvobitno mislili da pacijenti neće preživjeti.

„Erste“ podsjeća da su mnogi mediji, uključujući njemačke, ranije pisali o tome da hemijska supstanca koja je upotrebljena tokom napada nije postojala samo u Rusiji.

Devedesetih godina ruski naučnici su specijalnim službama Njemačke predavali probne primjerke „novičoka“. Od tada je poznato da je supstanca iznijeta izvan granica Rusije, i to u zemlje Zapada. Kome je još mogla da padne u ruke nije jasno, piše „Erste“.

Ponašanje britanske vlade, kako se navodi, dovodi Berlin u situaciju u kojoj je prinuđen da zahtijeva razjašnjenje.

Otrovna supstanca identifikovana je kao „novičok, ali nema nikakvih dokaza koji vode u Rusiju, a još manje u Kremlj. Odluka o protjerivanju ruskih diplomata samim tim je još sumnjivija, zaključuje „Erste“.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj