NALAZI REVIZORA: Ko je najviše putovao, a ko je najviše trošio na reprezentaciju?

Prema izvještaju revizora predsjednik Federacije BiH i dva dopredsjednika za usluge reprezentacije u 2017. godini potrošili su ukupno oko 48.500 maraka.

Najviše izdataka po ovom osnovu imao je Ured dopredsjednice Melike Mahmutbegović, ukupno 21.489 KM. Ako uzmemo u obzir broj radnih dana tokom mjeseca, lako se može izračunati da je dnevno za reprezentaciju trošeno oko 80 maraka.

Nešto skromniji bili su predsjednik Marinko Čavara, koji je potrošio 14.479, dok je najmanje novca za reprezentaciju izdvojio dopredsjednik Milan Dunović – 12.392 KM.

Sudeći po revizorskom izvještaju, nije se štedjelo ni za putovanja. Čavarin ured je za dnevnice, smještaj i prijevoz u prošloj godini izdvojio 45.796 maraka, upola manje (23.054 KM) koštala su putovanja dopredsjednice FBiH Mahmutbegović, dok je Dunović potrošio “samo” 13.795.

Asistent za praćenje društvenih mreža

Prošle godine Ured predsjednika FBiH za usluge medija potrošio je 27.355 maraka, objavljeno je u revizorskom izvještaju Ureda za reviziju institucija Federacije BiH.

Uvidom u dokumentaciju revizori su utvrdili da se značajan dio tih izdataka odnosi na čestitke predsjednika Federacije BiH u “sredstvima javnog informiranja povodom vjerskih i drugih blagdana”.

Da predsjedniku Federacije ništa ne bi promaklo, on je angažirao i “asistenta za praćenje društvenih mreža”. Godišnje ga plaća 18.600 KM, što se također navodi u izvještaju revizora.

 

(Global CIR/Faktor/Agencije)

Komentiraj