STALI UZ INTERESE EU: Švedska vlada odobrila izgradnju gasovoda Sjeverni tok 2

Švedska vlada odobrila je izgradnju gasovoda Sjeverni tok 2 u njenim vodama, izjavio je ministar za preduzetništvo i inovacije Mikael Damberg na posebnom brifingu.

Vlada daje dozvolu da  Sjeverni tok 2 postavi cijevi u ekonomskoj zoni Švedske u Baltičkom moru. Švedska nema načina da kaže “ne”projektu”, rekao je ministar.

Otpor prema projektu izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2 potiče iz ekonomskih interese konkurenata, uključujući SAD, izjavio je prije dvije sedmice Gerhard Šreder, bivši njemački kancelar i šef Upravnog odbora kompanije Severni tok 2, koja je operater projekta.

Nadamo se da će EU imati petlju

“SAD hoće da podmetnu klipove u točkove ovog projekta, i ne svrstavaju se ni na koji način uz Evropsku uniju, već se rukovode sopstvenim ekonomskim interesima nastojeći da spriječe sprovođenje projekta Sjeverni tok 2”, rekao je Šreder na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

“Ako se pogleda način na koji predsjednik (SAD-a) promoviše sankcije, jasno je da je u pitanju prodaja američkog tečnog prirodnog gasa (TPG) na evropskom tržištu bez obzira na to da li njihovi standardi ispunjavaju zahtjeve evropskih pogona za preradu gasa”, dodao je on i izrazio nadu da će Evropska unija (EU) biti u stanju da se odupre Americi i zaštiti projekat.

SAD nam demonstriraju nove primjere arogancije i manipulisanja, ali njihove akcije neće ostati bez odgovora. Nadamo se da će EU ‘imati petlju’ da zadrži opredjeljenje za ovaj projekat i da neće slijediti američku liniju”, naglasio je on.

Prema njegovim rijčima, Evropi je potreban taj projekat ne samo sa stanovišta energetske sigurnosti, već i zbog generisanja većeg zapošljavanja.

Bilo kako bilo, očigledno je da je EU pokazala neophodnu snagu i realizacija najvećeg energetskog projekta može početi na radost jedinstvene i ujedinjene Evrope koja prkosi ekonomskim interesima SAD-a, Velike Britanije i Izraela.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj