TRIBINA U HOTELU ‘SARAJEVO’: Zaštita tekovina borbe za BiH i promocija novog broja časopisa ‘Korak’

U hotelu ‘Sarajevo’ u sarajevskoj općini Novi Grad u organizaciji Udruženje za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu održana je javna tribina u sklopu koje je promovisano novo izdanje časopisa Udruženja pod nazivom ‘Korak’.

Govornici na tribini bili su penzionisani generali Armije R BiH Fikret Muslimović i Mustafa Polutak te aktuelni predsjednik udruženja Palestinsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva Avdo Hebib, a teme su se ticale prije svega aktuelnih zbivanja na Bliskom istoku i njihovih geopolitičkih inplikacija.

Poseban akcenat stavljen je na tragična dešavanja u Palestini proteklih sedmica tokom obilježavanja ‘Dana zemlje’, o čemu je opsežnu analizu za časopis ‘Korak’ napisao general Fikret Muslimović.

Poslije tribine organiziran je iftar.

Neki od ciljeva Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH su:

– organizovanje naučnih skupova iz oblasti proučavanja historije BiH i izrada ekspertiza i publikacija iz te oblasti;
– preduzimanje mjera i aktivnosti za afirmaciju borbe za BiH 1992.-1995. godine, kao i antifašističke borbe i djelovanje u pravcu zaštite od kriminalizacije pripadnika OS RBiH i intencije da se žrtva i agresor izjednače, odnosno, da se odbrambeni rat tretira kao građanski;
– stvaranje uslova za primjenu svih demokratskih metoda borbe, imajući u vidu postojeće stanje, pri čemu težište imati na: konstitutivnosti naroda i građana, ravnopravnoj primjeni Anexa VII Mirovnog sporazuma iz Dejtona i zaštiti svih vrsta ljudskih prava i dr.;
– preduzimanje mjera na zaštiti prava članova Udruženja i pružanje pomoći članovima;
– afirmisanje i podržavanje obilježavanja značajnih događaja i datuma iz historije BiH (težišno događaja iz rata 1992.-1995.g.) i sl.

(Global CIR)

General Fikret Muslimović – znalac, profesionalac i prepreka rušiteljima BiH!

Komentiraj