AKO U SINGAPURU SVE PROĐE KAKO TREBA! Tramp: Kim bi mogao doći i u Bijelu kuću

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je da će razmisliti da pozove lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una u Bijelu kuću ukoliko njihov samit u Singapuru prođe dobro.

Tramp je ovo izjavio poslije sastanka sa japanskim premijerom Šinzom Abeom o samitu 12. juna. SAD i njihovi regionalni saveznici žele da Sjeverna Koreja odustane od svog atomskog naoružanja, a Tramp je rekao da će biti potrebno više od jednog sastanka da se to postigne.

On je izjavio da je ranije vodio politiku vršenja “maksimalnog pritiska” na Pjongjang da bi primorao Severnu Koreju da promjeni svoju politiku, prenio je BBC. Tramp je rekao da više ne želi da koristi taj termin “zato što počinju prijateljski pregovori”, ali je upozorio da na raspolaganju ima mnoge druge sankcije protiv Pjongjanga.

Predsjednik SAD je naglasio da je spreman da odustane od svega ukoliko samit ne prođe dobro, ali da ne isključuje ni poziv Kimu da posjeti Vašington. Na pitanje novinara da li bi mogao da pozove Kima u svoje odmaralište na Floridi, Tramp je odgovorio: “Možda da počnemo sa Bijelom kućom, šta vi mislite?” .

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj