DANAS JE ‘DAN KUDSA’: Najavljeni masovni protesti u Gazi

Izraelska vojska očekuje veliki odziv na današnji protest na granici pojasa Gaze i Izraela i upozorila je stanovnike da ne prilaze graničnoj ogradi. Oko 120 Palestinaca je ubijeno izraelskom vatrom od početka masovnih sedmičnih protesta 30. marta.

Palestinci protestuju protiv izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze koja traje više od jedne decenije. Proteste predvodi pokret Hamas, koji vlada tom teritorijom na obali Sredozemnog mora. Demonstrira se i za pravo na povratak palestinskih izbjeglica na sadašnju teritoriju Izraela.

Oko dvije trećine od dva miliona stanovnika Gaze su izbjeglice ili potomci onih koji u morali da napuste svoje domove u ratu koji je izbio nakon ‘osnivanja Izraela’ 1948. godine.

Današnje demonstracije poklapaju se s Danom Kudsa, danom protesta protiv izraelske kontrole tog grada.

Dan Kudsa ili Svjetski dan Kudsa je simbol međunarodne pažnje prema palestinskom pitanju i podrške palestinskom narodu. To je dan međumuslimanske solidarnosti i sloge u podršci palestinskom narodu i protivljenju izraelskoj uzurpaciji palestinske zemlje, te protjerivanju i masovnom ubijanju Palestinaca.

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj