SAMIT G7 – ŠESTORICA PROTIV JEDNOG! EU poručuje: Nećemo žrtvovati naše interese za prividno jedinstvo

Čelnici sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) stižu od četvrtka u Kanadu na iznimno napet godišnji summit zbog carinskih nameta koje je nedavno uveo svojim saveznicima Donald Trump, oglušujući se na njihove prosvjede.

Nakon mjeseci uzaludnih bilateralnih susreta, američki predsjednik suočit će se u petak i subotu u La Malbaieu u kanadskom Quebecu izravno s čelnicima G7, skupine koju čine, osim SAD-a, Kanada, Britanija, Italija, Francuska, Njemačka i Japan.

Nećemo žrtvovati naše interese za prividno jedinstvo

U glavnim gradovima summit se pripremao kao utakmica šestorice protiv jednog. Nakon jednostranog povlačenja Washingtona iz iranskog nuklearnog sporazuma, eskalacija s uvođenjem carina doživljena je kao negacija razloga postojanja G7.

“Za nas su carine ilegalne, nešto što komplicira izradu zajedničkog teksta”, rekao je ovaj tjedan jedan visoki europski dužnosnik. Njemačka kancelarka Angela Merkel spomenula je “kontroverze”.

Sukob oko carina takav je da bi se moglo desiti da summit ne završi zajedničkom deklaracijom, osim dijelova o zagađenju oceana ili ravnopravnosti muškaraca i žena.

“Ako američki otpor ode predaleko, nećemo žrtvovati naša načela, naše interese za prividno jedinstvo”, kaže Elizejska palača. Ne dolazi u obzir da se ne spomene sporazum iz Pariza ili optuži Iran da ne poštuje nuklearni sporazum. Što se tiče trgovine, Francuska želi reći “da bi trgovina trebala biti otvorena, slobodna, ravnopravna, između zemalja članica G7″.

Trump srdačniji sa Kim Yong Unom nego liderima G7

No, Donald Trump nije pokazao nikakvu namjeru povlačenja, zadovoljan što je prešao u višu brzinu svoje protekcionističke politike, nakon prve godine oklijevanja. Uvjeren je da kao prva svjetska gospodarska sila dominira odnosom snaga te da će primorati svoje partnere da popuste.

“Možda postoje nesuglasice, radije ću reći da se radi o obiteljskoj prepirci”, rekao je ekonomski savjetnik predsjednika Larry Kudlow koji tvrdi da njegov šef samo teži “reciprocitetu”.

Paradoksalno, zbog svih tih razloga summit u Singapuru 12. lipnja između Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una najavljuje se kao srdačniji nego s “prijateljima” iz G7.

Stoga je francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire kazao da se zapravo radi o G6+1.

Zajednička stajališta većine imat će prigodu predstaviti već u četvrtak na konferenciji za novinare Macron i kanadski domaćin Justin Trudeau, dan uoči službenog početka summita. Oni su u srijedu kazali da nemaju namjeru pod svaku cijenu inzistirati na donošenju zajedničke izjave.

Macron pozvao na sastanak čelinke Europe

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u četvrtak sastanak s čelnicima njemačke, talijanske i britanske vlade, te Europske unije, uoči sastanka G7 koji se treba održati u petak kako bi osnažio ‘europski savez’ pred politikom Donalda Trumpa.

“Sazivam sastanak svih europskih čelnika”, njemačke kancelarke Angele Merkel, britanske premijerke Therese May i novog talijanskog premijera Giuseppea Contea u petak u 10.30 sati u La Malbaiei (Quebec), gdje se održava sastanak G7. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sudjelovat će također na tom susretu, rekao je Macron.

Taj summit na kojemu bi na vidjelo moglo izbiti razilaženje većine zemalja sa Sjedinjenim Državama, “u najmanju ruku će učvrstiti slogu između šestorice”, ocijenio je Macron smjerajući na četiri europske zemlje, Kanadu i Japan.

Po njegovim riječima, summit u La Malbaiei će “omogućiti uspostavu šireg saveza kako se svijet ne bi destabilizirao”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj