ŠTAB EUFORA ODGOVORIO NA UPITE MEDIJA: Britansko pojačanje nije usmjereno protiv Rusije

Iz Štaba trupa Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR), “Dnevnom avazu” potvrđeno je da će 40 britanskih vojnika stići kao pojačanje. 

– Mogu potvrditi da je, u skladu s direktivom Komiteta za politiku i sigurnost EU (PSC), te na temelju zahtjeva Operativne komande EUFOR-a, Velika Britanija odlučila poslati izviđački tim od 40 ljudi, na period od šest mjeseci, kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine. Ova će jedinica bitno unaprijediti informacije o stanju u BiH koje će dobivati Operativna komanda.

Angažman trupa nije direktno uperen protiv Rusije niti bilo koje druge države. Velika Britanija reagirala je na zahtjev naše Operativne komande – izjavio je za “Dnevni avaz” portparol EUFOR-a Pol Klark (Paul Clark).

Odgovarajući na naše dodatno pitanje hoće li EUFOR, s obzirom na to da je dobio pojačanje, asistirati vlastima BiH u migrantskoj krizi, Klark je odbacio takvu mogućnost.

– U ovom momentu nije moguća naša pomoć u situaciji s migrantima. Naš mandat je da podržimo vlasti BiH u očuvanju sigurnog okruženja u državi i podržimo sveobuhvatnu strategiju EU u BiH. To ne uključuje i naše asistencije u vezi s migrantima – izjavio je Klark .

Londonski dnevni list “The Times” objavio je jutros da će Velika Britanija u BiH poslati 40 vojnika. Zadatak im je i da se bore protiv negativnog ruskog utjecaja u našoj zemlji u svjetlu predstojećih općih izbora, zakazanih za 7. oktobar ove godine.

Velika Britanija već ima svoje vojnike u EUFOR-u i iz te države, u slučaju poziva iz Sarajeva, dolazi prvo pojačanje evropskim mirovnjacima.

 

(Global CIR/Avaz)

Komentiraj