VRAĆA LI SE STIPE?! Mesić: Moram razmisliti o kandidaturi protiv Kolinde

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić rekao je da mora razmisliti o tome da se kandidira protiv sadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na predstojećim predsjedničkim izborima. Izjavio je to gostujući u RTL Direktu, u odgovoru na pitanje tko bi bio dobar protukandidat Kolindi.

“Više se njih spominje. Spominju čak i mene. Ja mogu ustvari biti jer je došlo do promjene ustava u mom mandatu. Moram razmisliti bih li se prihvatio toga, ali ne razmišljam o tome baš ozbiljno. No vidio sam jednog premijera koji je izabran s 92 godine u Maleziji”, rekao je Mesić.

Kolindin rad nije htio previše komentirati.

“Ne bih komentirao njen prvi mandat jer nije završio. Ne znam je li itko u svijetu radi ovo, ove turneje. Sistem da se ured izmješta, to je novum u zakonu. Ali to je politička odluka koja se ne sukobljava sa zakonom”, kazao je.

Komentirao je zato sukob premijera i predsjednice.

“Upravo zato što Ustav točno definira odnose nema ni jednog razloga za ovo prepucavanje do kojih dolazi sad. Više se ovdje radi o osobnim interesima i pozicioniranju. Predsjednica radi na svojoj promociji da bi osvojila drugi mandat”, ustvrdio je Mesić.

Na pitanje je li on lupao šakom o stol, odgovorio je: “Ja se to ne sjećam, nije bilo potrebe. Ja mogu reći da sam sa svim premijerima dobro surađivao. I s Kosor, s Račanom i sa Sanaderom. Svaki od nas smo poštivali što nam Ustav daje, i prava i obveze.”

Dodao je da smatra da se predsjednik i dalje treba birati neposredno, a komentirao je i novi referendum Željke Markić.

“Ja bih se teško mogao ovdje puno izjašnjavati. To je promašena akcija. Ovdje se radi o tome da se ukloni Plenković i vlada jer je postao smetnja ultrakonzervativnim snagama. Predsjednica i o tome mora ozbiljno razmisliti”, rekao je Mesić.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj